Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Стремим се да налагаме системите за управление на осветлението

12.11.2013   |   Експертно
 

Владимир Шаламанов, управител на Алфа Лайт, пред сп. ТД Инсталации

Фирма Алфа Лайт е вносител и дистрибутор на различни марки осветителна техника. Какви са основните акценти в портфолиото Ви?
Алфа Лайт е търговски партньор на редица водещи европейски производители в областта на осветителна техника, като: OSRAM, SITECO, TRAXON, OLYMPIA ELECTRONICS, ELT, LOMBARDO, SIDE, G.C.ILLUMINATION и други.
Общото между тези фирми е, че продуктите им са на водещо световно ниво като качество, надеждност, технологичност и иновативност. От това произлизат и принципите на нашата работа – да работим с нашите клиенти, като им доставяме максимално качествени осветителни тела и материали, така че клиентите ни да получават най-добрите решения за конкретните задачи.
Като основен акцент бих определил стремежа ни да работим и налагаме в нашите проекти или проектни изпълнения системите за управление на осветлението във всичките им варианти за приложение и специфики за изпълнение. Това според нас е най-добрият подход за постигане на възможно най-добри енергоефективност, икономичност, ерггономичност, качествена и лесна поддръжка.

Компанията е сертифицирана по стандарта KNX. Какви проекти реализирате и с какво оборудване?
От няколко години фирмата ни работи по проекти с управление по стандарта KNX, а от началото на т. г. получихме и сертификат като партньор на KNX организацията.
Интересното в случая е, че с този стандарт работят основно фирми, изграждащи сградна автоматизация, свързана по-скоро с управление на ОВИ, докато ние работим основно върху приложенията на стандарта за управление на осветлението и свързаните с него специфики.
До момента имаме участие в реализирането на няколко проекта от този тип, като във всеки от тях сме се стремили да отговорим максимално точно на поставените ни изисквания от възложителя.

Какви конкретни решения за автоматизация на осветлението предлагате? Бихте ли споделили за реализирани проекти в областта с Ваше участие?
Стандартът KNX дава изключително големи възможности за управление на осветлението, нo за динамичното управлеление на осветлението (т. нар. димиране) основно работи с преобразуватели (gateway) към най-разпространените протоколи, използвани от производителите на осветителна техника като DALI, DMX, 1-10 V. Като цяло компонентите за управление на осветлението по този протокол не са от най-евтините, а софтуерът за пускане на системата в експлоатация е относително тежък за работа. Това води до ограниченото му приложение за момента в България за по-малки проекти.
За проекти, които изискват основно LMS системи за управление на осветлението, работим основно с DALI протокол, но където е необходимо ползваме също и 1-10 V или DMX компоненти и протоколи. В зависимост от изискванията към начина за управление и сложността на проекта използваме котролери с групово или единично адресиране на осветителните тела, като самото управление се извършва от бутони на стената, цветен сензорен дисплей или с дистанционно управление.
От настоящата година разполагаме и с по-висок клас контролери за управление на бизнес сгради, които предлагат обратна връзка с диспечерски пункт и динамично управление на LMS в реално време.

Какви са актуалните тенденции в технологичното развитие на сектора? Как българският пазар реагира на новостите?
Изследвания на водещи еврпейски фирми показват, че с използване на системи за управление на осветлението (LMS) би могло да се постигне енергоспестяване до 80%, в сравнение с конвенционалния начин на управление.
В България в момента е много популярно да се говори за енергоспестяване. Масовата практика обаче показва, че се сравнява основно параметърът консумирана мощност на съществуващия осветител или светлоизточника в него с някакъв светодиоден (LED) осветител (в много случаи с недоказани светлинни качества или технически параметри). Това е много погрешно защото води след себе си големи проблеми както по отношение на доставената светлина и качествата й, така и по отношение на консумираната електроенергия и най-вече за последващата поддръжка. Неминуемо бъдещето на осветлението е свързано с внедряването на новите светлинни източници и осветителни тела. Следвайки примера на водещи държави в това отношение, всичко трябва да се прави много премерено, като се използват възможно най-качествените продукти.
Обнадеждаващо е, че на нашия пазар все повече млади инженери, архитекти и проектанти се опитват да налагат новите тенденции в областта на LMS. Решението на проблема е в навременното информиране и правилното обяснение на инвеститорите за ползата от инсталирането им. Тогава развитието на сектора би било много по-лесно и бързо.

     
Източник: ТД Инсталации

Ключови думи: Алфа Лайт   осветление   KNX   светодиодни осветители  

Област: Експертно  

Лумекс Лайтинг
Ледванс

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Експертно

Ледванс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...