Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Създадоха гъвкав OLED полилей с програмируеми форми - 29.01.2014

29.01.2014   |   Начало»Технологии
 

Австралийският проектант Анди Джоу създаде гъвкаво OLED осветително тяло, което може да бъде програмирано да се огъва и да заема различни позиции в пространството. Полилеят, наречен Plus Pendant, е под формата на знак плюс и е създаден, за да демонстрира настоящите и бъдещите възможности на органичните светодиодни технологии.

Авангардното осветително тяло разполага с 36 твърди OLED панела, организирани в тънка и плоска конструкция, чиито ръбове са покрити със слой специален плат. Материята е произведена посредством процес, наречен 3D CNC плетене, който се състои в изработването на цяло парче безшевен текстил с помощта на бял полиестер и сива вълнена нишка. Дървените елементи в конструкцията на Plus Pendant са изработени от рециклирана дървесина.

Рамката на OLED полилея се огъва нагоре и надолу, за да променя обхвата на осветяване и формата на осветената зона. Този умен механизъм функционира благодарение на магнити и гъвкаво окабеляване. Задаването на степента и посоката на огъване, както и димирането на светлината от OLED панелите, се извършват с помощта на дигитален контролер със сензорен екран.

Гъвкавото осветително тяло е създадено с подкрепата на австралийската национална изследователска агенция CSIRO. Организацията разработва материали и методи, които да направят възможно производството на ниска цена на гъвкави електронни устройства като дисплеи, осветителни тела и соларни панели, в рамките на инциативата си Flexible Electronics.

     
Източник: CSIRO

Ключови думи: CSIRO   OLED   органични светодиоди   декоративно осветление  

Област: Технологии  

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...