Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

КОВАС, Васил Йотов: Българските фирми са в крак с времето и предлагат осветители на съвременно техническо ниво

23.07.2014   |   Експертно
 

Интервю с Васил Йотов, дългогодишен управител на Ковас - фирма с изградени позиции на първокласен дистрибутор на осветителни тела от водещи световни производители.

По какъв начин постоянните технологични оптимизации и развитието на технологиите в производството на източници на светлина и осветителни тела променят пазара?
Развитието на технологиите винаги е диктувало промените на пазара. Светодиодните лампи бързо стават все по-ефективни и навлизат във всички сфери на живота, измествайки старите източници на светлина благодарение на своето основно предимство - по-ниският разход на електроенергия. Дългите периоди на работа на новите светодиодни осветители позволяват на производителите и търговците да предлагат на потребителите 5-10 годишни гаранционни срокове.

Новата технология създаде предпоставки за предлагане на осветление, което се очаква да работи 7-10-12-15 години и след това осветителите да бъдат сменени с нови, по-ефективни, като през този период сметките за ел. енергия са минимални и не се налагат почти никакви замени на лампи и отстраняване на повредени баласти. Друго предимство на светодиодното осветление е намаляване дейностите, свързани с техническото обслужване на осветителните уредби и разходите за него.

С устремното развитие на новите LED технологии промените в маркетинговите стратегии на пазарните участници в този сектор са неизбежни. Осветителната технология сега и в бъдеще ще позволява да се предлагат цели осветителни уредби и интелигентни системи за управление, а не лампи, баласти, пускови устройства, ел. кондензатори и други елементи на осветителите, както беше досега.
 
Смятате ли, че българският пазар на системи за осветление е достатъчно развит и подготвен да се адаптира към най-новите технологии?
Да, хората от технологичните фирми у нас са в крак с времето и предлагат осветители на съвременно техническо ниво. Новите тенденции в осветителната техника са познати на нашите технологични фирми и на нашия пазар може да се намерят последните постижения на българските производители и на водещите световни светлотехнически фирми. Българските производители на осветители със светодиоди предлагат осветители по поръчка на клиента, който може да поръча формата, размерите, цвета, количеството на излъчваната светлина, дълготрайността на осветителя и на светодиодния модул.

Кои са според вас водещите приоритети на инвеститорите при избора на осветителни тела и системи?
Изборът на осветление днес у нас зависи от цената на лампите и осветителите, като се отдава предпочитание на най-евтините лампи и осветители.
Нашите и чуждите частни фирми се консултират с професионалисти и търсят енергийната ефективност на преустроената осветителна уредба и възможно най-късия период на откупуване на капиталните вложения чрез спестяване на пари за ел. енергия за осветление. Ако резултатите от анализа покажат приемлив период на откупуване на инвестицията, клиентът е готов да вложи дори голяма сума пари за ново осветление на високо качествено ниво.

В производствени процеси с непрекъсната заетост на помещенията и значителен ел. осветителен товар, са налице необходимите предпоставки за вземане на такива решения. Предлагат се проекти за модернизиране на техните осветителни уредби, с периоди на откупуване до 3 години. При днешните осветители със светодиоди, чиито технически живот е 50 000 – 100 000 ч. и нивото на повреди е почти нулево, вложенията за преустройство се връщат много бързо, а след това потребителят дълго време печели от намалените разходи за неговото осветление. В тази връзка аз обичам да казвам на клиентите, които се оплакват от високата цена на инвестицията, че колкото е по-голяма тя - толкова повече те ще спечелят.

В каква посока трябва да се работи за дългосрочното развитие на пазара и производството на осветителна техника, за да се преодолеят компромисите с качеството и енергийната ефективност на продуктите?
Качествена осветителна продукция у нас се произвежда и присъства на нашия пазар, но нейната цена е по-висока.

На първо място, административните мерки могат да променят нашата нормативна уредба и да дадат път на високото качество и на по-голямата енергийна ефективност на изкуственото осветление у нас.

На второ място, въвеждането на нови процедури за проектиране, изграждане и техническо обслужване на осветлението биха допринесли за по-високото качество на българското осветление.

На трето място, премахването на порочните практики при финансирането и реализирането на осветителни проекти в българските общини също би помогнало.  

Наскоро беше променен действащият Закон за обществени поръчки по предложение на Правителството на Република България. Държавните експерти се консултираха със специалистите в различните области на техниката за иницииране на предложения за промени на закона. При избора на ново осветление се въвежда термина „Разходи за целия период на употреба” на осветителната уредба. Теглото на техническите показатели на лампите и осветителите в обществените поръчки се повишава на около 50-60-70%, а теглото на показателя „Цена” намалява на 50-30-20%. За големи обекти се предвижда създаването на експертни съвети от независими експерти, които да оценяват и класират конкурсните предложения. Това са предпоставки за по-голямо разпространение на високото качество у нас и повишаване на конкурентноспособността на нашите продукти.

Подготвя се нов Закон за енергийна ефективност, който се очаква да създаде условия за повишаване на енергийната ефективност на изкуственото осветление у нас. Стопаните на българските обществени сгради ще бъдат длъжни да постигат високите стандартни изисквания за намаляване на потреблението на ел. енергия за осветление - чрез подобряване зрителните условия на работните места на закрито. Кметовете на нашите общини ежегодно ще подготвят планове за повишаване на енергийната ефективност на уличното осветление и на другите външни осветителни уредби в населените места на нашите общини. Работи се по нова Наредба за енергийната ефективност на външното осветление у нас, в която се поставят условия, нива и прагове на проектанти и доставчици, с което ще се повиши енергийната ефективност на нашето външно обществено осветление.

Подходът на промените е изцяло професионален и българските специалисти по осветление работят и предлагат промени в тръжните документации на обществените поръчки, целящи повишаване на качеството на външното осветление у нас.

     
Източник: Ковас

Ключови думи: Ковас   Васил Йотов   осветителни системи   осветителни тела  

Област: Експертно  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...