Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Антон Томчев, управител на фирма ВИВА ЕООД: Българските производители са изключително гъвкави и предлагат светлинни източници и осветителни тела с много конкурентно качество

30.07.2014   |   Експертно
 
Г-н Томчев, представете накратко дейността на управляваната от Вас компания.
ВИВА ЕООД е изцяло българска компания в областта на осветлението.
Продуктите на компанията са познати на пазара под търговската марка VIVALUX. През последните години продуктовото фолио на бранда се развива и разширява съобразно тенденциите към бързоразвиващите се нови технологии в областта на осветлението.
 
Като ръководител на компания, която активно търгува и едновременно с това поддържа производство на собствена търговска марка, как бихте коментирали развитието на българския пазар и производство в последните години?
Българският пазар няма как да не се влияе от световните и европейски тенденции в бранша. На нашия пазар, колкото и малък да е той, присъстват големите и известни брандове, които определят посоката на развитие на осветителните продукти. Както във всички страни, така и ние, по-малките компании в България, изграждащи собствени брандове, се стремим да бъдем конкурентни по отношение на разнообразие, качество и ценови нива на продуктовото портфолио. Добрата търговска марка се изгражда с много усилия, включително значителен финансов ресурс за развойна дейност, маркетингови дейности и др. Тя има своята цена. От друга страна, българският пазар в голяма степен е ориентиран към ниския ценови клас, което значително ограничава възможностите за развитие на бранда.
 
Има ли баланс между търговията с внесени отвън стандартни тела и производството и предлагането на решения от нашите производители?
Считам че у нас вече има достатъчно на брой български компании, които организационно и технологично по нищо не отстъпват на външните производители. Предвид малкия пазар българските производители са изключително гъвкави и предлагат светлинни източници и осветителни тела с много конкурентно качество и технически параметри. В условия на по-голям пазар биха били още по-успешни.
 
Как се отразяват на пазара изключително бързите темпове на развитие на технологиите в областта на LED осветителите и има ли нужда от коренна промяна в търговската политика на компаниите?
LED технологията е може би най-бързо развиващата се през последните години. В много кратки срокове на пазара се пускат много нови LED продукти. Те идват твърде бързо, за да заместят тези, които са вече в търговската мрежа. По друг начин казано, жизненият цикъл (въвеждане в пазара, пазарен растеж, зрялост, спад) на продуктите е твърде кратък. Това важи изключително много за пазара на светлинни източници. Търговски компании като нашата, ориентирани към доставки за потребителския пазар, трябва да бъдат изключително гъвкави откъм логистика и маркетинг, за да успяват да поддържат винаги необходимите складови наличности на конкурентни ценови нива.
 
Смятате ли, че българският пазар на системи за осветление е достатъчно развит и подготвен да се адаптира към динамиката на развитие на технологиите в последните години?
Смятам че производителите и търговските компании са готови да реагират на търсенето на пазара в технологичен аспект. По-скоро липсата на достатъчен финансов ресурс в България възпрепятства реализирането на повече енергийно ефективни проекти в областта на осветлението. Със сигурност компетентността и инициативата от страна на частния бизнес за внедряването на такива при изграждането на нови и реконструкция на съществуващи инвестиционни проекти е на много високо ниво.
 
В каква посока трябва да се работи в дългосрочен план, за да се преодолеят компромисите с качеството и енергийната ефективност на продуктите, които все още са често сещани?
Кратко и ясно – завишаване на контрола преди пускането на всеки продукт на пазара. Стриктно спазване на директивите на ЕС по отношение на осветителните продукти. Успехите на другите страни от Европейския съюз са значителни. Там пазарът се регулира и от крайните потребители – всеки иска да си закупи лампа на добра цена, но има и мисленето за нейната ефективност, включително отражението й върху природата през периода на употреба.
     
Източник: Вива

Ключови думи: Вива   Антон Томчев   интервю   осветление   LED осветители  

Област: Експертно  

Лумекс Лайтинг
Ледванс

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Експертно

Ледванс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...