Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Доц. д-р инж. Красимир Велинов, председател на НКО: Прогресът в осветителната техника през последните години е голям

31.07.2014   |   Експертно
 
Уважаеми доц. Велинов, по какъв начин Националният комитет по осветление подпомага дейността на българските производители на компоненти и системи за осветление?
Възможностите в това отношение са няколко. Преди всичко това е информационното осигуряване и достъпа до информация за най-новите постижения на технологиите в областта на осветлението и предимно на светлинните източници. Много важно е да се информират и потребителите за новите достижения. На първо ниво потребители са проектантите на осветителни уредби. Те трябва да залагат най-новите достижения в проектите си, тъй-като между проектиране и изпълнение понякога минават няколко години и заложеното решение може да остарее морално още преди да е започнало изпълнението. За целта се организират периодично семинари в различни градове на страната, така че ние да достигнем до потребителите. В това отношение голямо съдействие ни оказва камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.Така например през изминалата 2013 г. бяха проведени 10 семинара. Тази година по план предстои провеждането на още 6 семинара, като най-голямото събитие беше XV-та конференция по осветление с международно участие, на която отбелязахме 50-тата годишнина от основаването на НКО.
На второ ниво е запознаване на Българските институции с проблемите по изграждане на нови обекти, проблемите по организиране на обществени поръчки и проблеми на експлоатацията на осветителните уредби. Обществените поръчки не трябва да са място за “усвояване” на средства, а трябва да позволяват избора на технически целесъобразното и икономически изгодно решение.
 
Какви инициативи сте предприели и какви са постигнатите резултати?
Още в началото на миналата година българските фирми бяха изправени пред голямо предизвикателство. С една част от средствата по фонд “Козлодуй” трябваше да се модернизира уличното осветление в отделни градове на страната. Някои изисквания за сертифициране на уличните осветители отразяваха лобистки интереси. Това постави излишно висока бариера пред продукцията на българските производители. Националният комитет по осветление съвместно с Българска камара за светодиодни технологии в осветлението проведоха разяснителна кампания в медиите за съществуващия проблем. Широкият обществен отзвук доведе до преразглеждане на някои от изискванията в тръжните книжа.
 
Какво, по ваше мнение, е технологичното ниво на българските производители към момента? Доколко конкурентни са те на световните марки?
Прогресът в областта на осветителната техника през последните години е голям. По същество ние наблюдаваме революция в развитието на източниците на светлина. Това което вчера ни се е струвало недостижимо, днес е реалност. В това отношение светодиодите са един източник на светлина, който непрекъснато ни изненадва. За съжаление пазарът в България не е толкова голям, че да позволява конкурентно производство на светодиодни чипове. 
От друга страна тази голяма динамика дава шанс на малките фирми бързо да преустрояват производството си. По този начин те могат да постигат технически параметри далеч надхвърлящи тези на фирми с установени вече имена. Така например докато “водещите” фирми предлагат осветители с ефективност до 100 lm/W, то в момента има няколко фирми, които предлагат осветители с ефективност над 130-140 lm/W. Естествено чудеса не стават. Просто са вложени последните технологични и научни постижения в производството на тези осветители.
Голям проблем пред българските производители е свитият пазар. За да бъде ефективно едно производство, то трябва да се произвежда в количество надхвърлящо определен минимум. За различните типове осветители този минимум е от 100 до 500 броя дневно. Това предполага поточно, а не “гаражно производство” и изисква високопроизводителни машини. В България има такива фирми. Повечето от тях реализират продукцията си не в нашата страна, а я изнасят навън. Парадокс е че тяхната по-евтина и качествена продукция не може да намери пазар у нас. Наблюдава се едно безпардонно и неглижирано отношение към българския бизнес на всички нива. Нещата са доведени до там, че родните производители се чувстват като гости в собствената си държава. Вместо да се стимулира финансово, нормативно и ако щете протекционистично родното производство, то се внасят или стоки със съмнително качество и относително ниска цена или “маркови” стоки с многократно по-висока цена и средни параметри, но даващи възможност за големи комисионни. Финансовата политика на поредица от правителства се стреми да изсмуче всичко под форма на данъци, такси, глоби и нерегламентирани вземания. Една малка фирма трябва да отдели от 10 до 30% от ресурсите си за обслужване на държавата под формата на счетоводно и друго обслужване. За мен е чудно как все още има фирми у нас, които работят в сектора на високите технологии, каквато е и областта на светодиодните осветители. По този начин нашите управници секат клона, на който са седнали. Трябва да се знае, че не селското стопанство или отглеждането на тютюн ще ни помогне да израснем икономически. Икономическото развитие може да очакваме само от развитие на високи технологии, но преди това трябва да си ги отгледаме.
 
Какъв е размерът на ежегодните инвестиции на компаниите от бранша за технологии, повишаващи автоматизацията и енергийната ефективност на производството?
Нямам информация какъв е размерът на инвестициите за отделните фирми. Скромният ми опит в тази област ми подсказва, че за да се подържа високо ниво на конкурентност на продукцията, трябва да се реинвестират около 90% от средствата в нови съоръжения и технологии. Това е едно непрекъснато надбягване със самия себе си. Трябва да се знае, че средствата са само едната страна на въпроса. Обикновенно се работи в недостиг на време, но още по-важно е да знаеш как да направиш едно нещо. Тези неща най-често няма от къде да се научат. На върха трябва да се изкачиш сам. Това се постига чрез фирмени изследвания, чрез натрупване на опит и не се постига от всеки.
 
Какви са очертаващите се тенденции за развитие пред осветителския бранш в България и от какво се обуславят те?
Могат да се очертаят две тенденции пред бранша осветление – песимистична и оптимистична.
При песимистичната продължава неглижираното отношение към бизнеса, ресурсите на фирмите продължават да се свиват, постепенно фалират отделни фирми, средствата постъпващи в бюджета намаляват. Образованието се неглижира. Неграмотността сред населението се увеличава и се самовъзпроизвежда. Малкото можещи бягат там, където могат да бъдат оценени. Тези които могат да си го позволят отиват да живеят в охранявани гета, защото извън тях е опасно.
Оптимистичният вариант включва създаване на преференциални условия за развитие на светодиодните технологии. Инвестиране от страна на държавата на огромни средства за развитие на светодиодните технологии. Изграждане на инфраструктура и даване на преференции на инвеститорите за производство на електронна техника. Стимулиране на високото образование и преференциално отделяне на средства за обучение като първостепенна грижа на нацията. Възвръщане на направените вложения и превръщане на България в тигъра на Европа. Кой от двата варианта ще изберем зависи само от нас.
     
Източник: НКО

Ключови думи: доц. д-р инж. Красимир Велинов   Национален комитет по осветление   НКО   интервю   производство   осветителна техника   светодиодно осветление  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг
Ледванс

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Експертно

Ледванс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...