Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Електростарт, инж. Анатоли Димитров: Нашите продукти осигуряват светлина в повече от 40 държави по целия свят

01.08.2014   |   Експертно
 
Интервю с инж. Анатоли Димитров - изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на Електростарт, в което той разказва за актуалната дейност, екологичната политика и плановете за развитие на компанията
 
Уважаеми инж. Димитров, представете накратко дейността на компанията и нейната производствена програма.
Електростарт е единственият български производител на дросели за почти всички видове осветителни тела. Предприятието от десетилетия е сред най-стабилните работодатели в Северозападна България, а в последните години сме сред най-иновативните български компании в областта на внедряването на съвременни IT решения в ресурсното обезпечаване и в планиране на производството. Електростарт е наложена търговска марка на пазарите в над 40 държави на четири географски континента и непрекъснато обогатяваме нашият списък с партньори и клиенти.
Ние работим в една от най-интересните и развиващите се индустрии, каквато е осветлението и нашите усилия са насочени към постоянното надграждане на продуктовото ни портфолио с електронни компоненти за осветление. В момента Електростарт предлага електронни и магнитни дросели, трансформатори, запални устройства и LED драйвери, разработени и произведени изцяло в нашия завод във Вършец. Така също, производствената ни програма включва конвенционални и електронни продукти за интериорно и улично осветление, както и драйвери за LED осветление. 
 
За кои области на приложение на осветителната техника има най-голям потенциал за развитие в момента? Имате ли дългосрочна програма за развитие и разширяване на производството?
Осветлението и възприятието за осветление е консервативна област от човешките усещания, пряко свързана със здравето на човека. Промените стават по-бавно в сравнение с промените в други области и вероятно това е причината, която принуждава водещите компании да инвестират огромни средства в изследвания и проучвания за възможните приложения на електронните продукти. Все още приложенията и ползите от новите LED технологии не са познати на широката публика. Необходими са добри инженерни и технически познания, за да се осмислят ползите.
Струва ми се, че най-популярният слоган и то не само в нашия бранш тази година, е мотото на изложението Light & Building във Франкфурт: „Най-добрата енергия е неконсумираната енергия“. Тази фраза обобщава много от потенциала и насочеността на изследванията и новите приложения на LED технологиите в осветлението. Поради динамиката на развойната дейност на тези продукти, ние наблюдаваме тяхната промяна и непрекъснато развитие. В този смисъл, се засилва и несигурността на крайните потребители и клиенти при ползване на тези продукти. Отчитайки все още високата цена на инвестициите свързани с LED технологиите и възможните алтернативи за осветление, към момента областите на приложение на LED продуктите са свързани основно с интериорното осветление и осветлението на публични обекти, рекламата. Въвеждане на стандарти за LED осветителите, понижаване стойността на LED модулите и постигане на все по-добри показатели на осветеност, светлинен поток и топлина на светлината, са силни предпоставки за разширяване на областите на приложение на LED технологиите.
Електростарт е признат европейски производител в бранша. Ние имаме много ясна стратегия и приоритети за развитие, свързани с напредъка и най-новите приложения в индустрията. Ползваме чуждестранни консултанти, които са водещи професионалисти в областта на електрониката и това ни дава възможност да проучим много добре, и да отговорим на потребностите на нашите клиенти. Посоката на развитие е ясна – електрониката и най-новите й приложения в осветлението.
 
Разкажете за някои от направените инвестиции, както и за бъдещите ви планове за развитие.
Освен във внедряването на най-съвременните IT инструменти за управление на бизнеса и планиране на ресурсите в компанията, най-новата и мащабна инвестиция, която и в момента е в процес на реализация, е изграждането на собствена производствена база от най-съвременно поколение за производство на нашите електронни продукти.
 
На кои външни пазари имате вече завоювани позиции? На какви качества залагате за реализацията на предлаганите от вас продукти извън България?
97% от продукцията на Електростарт е предназначена за износ. Търговската марка Electrostart е символ за качество и трайно присъства на международните пазари.
Ние имаме дългогодишни търговски отношения с арабските държави, които, както знаете, имат характерен потомствен бизнес модел, а търговските партньорства са успешни и дълготрайни само при безупречна почтеност. В момента те са едни от най-големите ни клиенти, като тук се включват страни като Саудитска Арабия, Египет, Тунис, Мароко, Йордания и др. От тях най-големият ни пазар е Саудитска Арабия. Това е напълно логично, защото Саудитска Арабия е най-богатата от всички страни в региона, а тя има и най-големи изградени мощности за производство на осветителни тела. Оказа се, че нашият обем продажби за Саудитска Арабия възлиза на една четвърт от обема на целия български износ за тази страна. 
Другата група страни, в които продаваме, са Русия и бившите съветски републики Украйна, Беларус. Третата група страни са почти всички европейски държави, за които можете да се сетите, от Испания, Великобритания, Полша, Унгария, Чехия, Гърция, Италия, Финландия, Германия, включително индиректно, тъй като много от германските производители имат изнесени производства например в Унгария, където доставяме ние.
И четвъртата група страни, на която продаваме, са южноамериканските страни. Все интересни дестинации, като например Венецуела, Перу, Колумбия, Коста Рика, Чили. Това е доказателство, че мащабът на всяка компания се определя не от страната, в която произвежда, а на базата на добрия продукт и контакти. В последните 6 месеца към нашето клиентско портфолио прибавихме страни като Боливия, Еквадор, Уругвай, Ирак.
Аз не познавам много други български компании с толкова пъстра палитра от пазари, на които да реализират продуктите си. Няма тайна рецепта за успеха – ключът е качественият продукт и коректните партньорски взаимоотношения.
 
Имате ли изградена програма по отношение на екологичната политика. Какви са инициативите, които сте предприели?
Ние в Електростарт сме отговорни във всичките си действия. Нашата мисия е да правим бизнес почтено, с дейността си да допринасяме за опазване на природата, развитието на нашите служители и за социално – икономическия напредък на България, региона и Европа. Имаме официално внедрена политика по околна среда и всички дейности в компанията се управляват, съобразно изискванията на международния стандарт ISO 14001:2004. Разбира се, естеството на нашия бранш предполага прилагане на най-съвременните индустриални стандарти за енергийна ефективност на самите продукти, както и на разумното управление на суровините за тяхното производство, които ние стриктно спазваме.
     
Източник: Електростарт

Ключови думи: Електростарт   дросели   LED осветление  

Област: Експертно  

Лумекс Лайтинг
Ледванс

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Експертно

Ледванс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...