Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

ТУ Варна откри лаборатория за интелигентни осветителни уредби

19.11.2014   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Нова лаборатория "Интелигентни осветителни уредби" бе открита в Електротехническия факултет на ТУ Варна. Тя е реализирана със средства по проект "Изследване влиянието на топлинния режим върху енергетичните и светлотехническите параметри на интелигентни вътрешни осветителни уредби" и с предоставено дарение от фирма Osram България. 
 
На официалното откриване присъстваха проф. д-р инж. Овид Фархи – ректор на ТУ Варна, зам. ректорите доц. д-р инж. Мария Маринова и доц. д-р инж. Росен Василев, д-р инж. Борислав Прегьов от Osram България, както и представители на фирми от Варна, преподаватели и студенти.
 
В лабораторията ще се предлага изследване на енергийната ефективност и светлотехническите показатели на интелигентно вътрешно осветление, в контролирана топлинна среда. По желание ще се разработват препоръки за оценка на енергийната ефективност и при паспортизацията на обществени, администранивни и жилищни сгради, използващи  системи за интелигентно осветление. Инсталираната демонстрационна осветителна уредба за интелигентно вътрешно осветление може да се използва за научно-изследователска работа, за организиране на курсове за експерти по енергийна ефективност на национално и регионално ниво и за разработване на дисертационни трудове.
 
"В лабораторията са инсталирани единствените в страната експериментална интелигентна DALI осветителна уредба за вътрешно осветление с термоконтрол и интегрален фотометър, собствена разработка, който позволява измерване и визуализиране на енергетичните и светлотехнически показатели на светлинни източници и осветители. Интелигентната DALI осветителна уредба е изпълнена със съоръжения за управление на DALI магистрала от последно поколение, съгласно стандарт IEC 62386. В лабораторията са проведени изследвания и получените резултати служат за създаване на оптимизирани DALI сценарии за поддържане на оптимална светлинна среда и препоръки за оценка на енергийната ефективност в сгради със системи за интелигентно осветление. Те са основа на ноу-хау за реализиране на допълнителна икономия на електрическа енергия и намаляване на загубите в преносната мрежа. Чрез термично оптимизирани DALI сценарии може да бъде снижена допълнително мощността на т. нар. виртуална лампа с 8-10%", обясняват от ТУ Варна.
     
Източник: ТУ Варна

Ключови думи: ТУ Варна   Osram   Осрам България   DALI   интелигентно осветителение   вътрешно осветление   осветителни уредби  

Област: Осветление   Инвестиции  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...