Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

ЮНЕСКО обяви 2015 г. за година на осветителните технологии - 07.01.2015

07.01.2015   |   Начало»Lifestyle
 

2015 г. бе обявена от ООН за Международна година на светлината и базираните на нея технологии. Глобалната инициатива е дело на ЮНЕСКО и специално създаден консорциум от научноизследователски организации, който обединява множество научни дружества и съюзи, образователни институции, технологични платформи, организации с нестопанска цел и партньори от частния сектор.

„Чрез обявяването на Международна година на светлината и фокуса върху нейните приложения ООН декларира колко е важно да се повиши осведомеността за ролята на осветителните технологии в насърчаването на устойчиво развитие и разработване на решения за глобалните предизвикателства в областта на енергетиката, образованието, земеделието и здравеопазването”, информира официалната уебстраница на инициативата.

Международната година на светлината и светлинните технологии ще бъде официално открита на 19 и 20 януари т. г. в седалището на ЮНЕСКО в Париж. Тя ще почете редица изтъкнати световни учени в областта на физиката и оптиката като Огюстин Френел, Джеймс Кларк Максуел и Айнщайн. На церемонията ще бъде представена и глобалната кампания „Светът на Ибн ал-Хайтам”, кръстена на арабския астроном и оптик, известен като „бащата на модерната оптика”.

„В рамките на кампанията ЮНЕСКО в сътрудничество с международната организация за опазване на научното и културно наследство на ислямската цивилизация 1001 Inventions ще проведе серия от интерактивни изложби, семинари и шоу програми на живо, представящи този забележителен учен и огромната роля на светлинните технологии за развитието на света”, допълва генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

     
Източник: ЮНЕСКО

Ключови думи: ЮНЕСКО   ООН   Международна година на светлината   осветителните технологии  

Област: Осветление   Lifestyle  

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Lifestyle

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...