Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Международната година на светлината ще бъде тържествено закрита в БАН - 20.01.2016

20.01.2016   |   Начало»Предстоящо
 
Тържествено закриване на Международната година на светлината и светлинните технологии 2015 ще се проведе на 22 януари т. г. в Големия салон в централната сграда на БАН в София.
 
Водещ на събранието ще бъде акад. Александър Петров. Сред лекторите ще бъдат проф. Иван Лалов (зам.-председател) и проф. Евгения Вълчева (гл. секретар) на Съюза на физиците в България; доц. Красимир Велинов, председател на УС на Българския национален комитет по осветление; доц. д-р Иван Бъчваров; инж. Владимир Василев, докторант към НИЛ “Осветителна техника” при МГУ и проф. Христо Василев, председател на УС на Браншова камара за светодиодни технологии и осветление (БКСТО).
 
Те ще представят събитията, проведени в България по случай инициативата на ООН за Международната година на светлината през 2015 г., както и различни теоретични проблеми, свързани със светлините технологии: "Квантовият свят на рентгеновия суперлазер"; "Оптимизиране на светлоразпределение на улични и тунелни осветители"; "Светлинно замърсяване – състояние, проблеми и решение" и др.  
 
В рамките на събитието ще се проведат и три изложби. Изложбата "Светлинни явления в природата"  ще покаже отличени творби от националния фотоконкурс за ученици и студенти, организиран от Националния ученически екопарламент и Съюза на физиците в България. 
 
Фотоизложбата "Дифракция" ще представи снимки, които илюстрират едновременно както светлината с нейните свойства и прояви, така и най-модерните светлинни технологии, в областта на които работи техният автор – доц. д-р Светлен Тончев от ИФТТ–БАН/Richardson Gratings – Rochester (NY) – един от водещите в света специалисти в областта на дифракционните решетки. 
 
Международната фотоизложба "Beyond the Bulb" ("Отвъд крушката"), посветена на Международната година на светлината и светлинните технологии 2015 по проект на Международния астрономически съюз, ще покаже приложението на светлинните технологии, атмосферни явления, обекти от космоса и светлинното замърсяване.
     
Източник: НКО; снимка: ООН

Ключови думи: НКО   Международна година на светлината   БАН   БКСТО   НКО   Съюз на физиците   светлинни технологии  

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Предстоящо

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...