Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Нови издания на европейски стандарти за улично осветление БДС ЕN 13201

01.06.2016   |   Бизнес
 
Българският институт за стандартизация публикува новите издания на европейските стандарти за улично осветление от серията БДС ЕN 13201.
 
Втора и трета част на стандартите от поредицата БДС ЕN 13201: БДС ЕN 13201-2:2016 "Улично осветление. Част 2: Технически изисквания" и БДС ЕN 13201-3:2016 "Улично осветление. Част 3: Изчисляване на светло-техническите показатели" са полезни за проектантите на улични осветителни уредби.
 
Четвъртата и петата част: БДС ЕN 13201-4:2016 "Улично осветление. Част 4: Методи за измерване на светло-техническите показатели на осветителни уредби" и БДС ЕN 13201-5:2016 "Улично осветление. Част 5: Показатели за енергийна ефективност" представляват интерес за контролиращите органи, както и за инвеститорите (организаторите на търгове), тъй като предоставят практически методи за измерване на заложените от проектантите технически показатели и показват каква ще бъде енергийната ефективност на една улична осветителна уредба и свързаните с нея разходи за електрическа енергия през годините.
 
Стандартът БДС ЕN 13201-5:2016 може да се използва за сравнение на енергийните характеристики при различни видове решения и технологии на уличното осветление за един и същ проект. Това е особено важно за организаторите на търгове и собствениците на улични осветителни уредби, каквито обикновено са общините в България. Този стандарт ще бъде от голяма полза за местните власти в страната, тъй като средствата, заплащани за консумираната електрическа енергия за улично осветление, представляват най-голямото перо при поддържането му след влизане в експлоатация.
 
"Уличното осветление е един от важните приоритети в инфраструктурата на съвременното общество. Безопасното движение и добре осветените улици са необходимост за всяка административна община. Все повече нарастват изискванията за високо ниво на безопасност. В същото време мрежата за улично осветление е една от най-енергоемките електрически инсталации. Широкото й приложение изисква да се търсят начини за икономия на електрическа енергия. За да се осигури надеждно действие на цялостната мрежа, всички компоненти трябва да имат висока издръжливост и да отговарят на изискванията на съответните стандарти", обясниха от БИС.
     
Източник: БИС

Ключови думи: БИС   улично осветление   БДС ЕN 13201  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...