Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

СО възложи преработка на проекта за осветлението на централната градска Зона 4

13.11.2019   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В началото на м. ноември т. г. бе открита процедура по договаряне без предварително обявление за преработка на проекта по обновяване и реконструкция на Зона 4 от централната градска част на София. Процедурата бе възложена на Архитектурно дизайнерска агенция (А.Д.А), която през 2014 г. спечели обявения търг от Столична община. Предстоящият ремонт в зоната обхваща площите около площад Александър Невски, паметника на Царя Освободител пред Народното събрание, градината Климент Охридски и градината Кристал.

Спрямо заложените дейности от проектантите целият периметър в Зона 4 трябва да получи ново осветление. Във всяка от микрозоните в конкретизираната централна градска част е заложено специфично осветяване, чрез което да се акцентира върху паметни архитектурни постройки или върху простори от урбанизираната среда.

Сградата на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" по проект е маркирана с подходящи по вид осветителни стълбове и осветителни тела в ретро стил. "Те са обединени с фасадното осветление на храма с идеята да се постави акцент върху целостта на сградата и да я открои чрез светлината", разясняват от А.Д.А. в обяснителна записка към проекта. Мащабното обновяване предвижда подчертаване на пространствата на площада чрез колонади от 18-метрови осветителни мачти с мощност 41 W и 53 W.

За градините Кристал и Климент Охридски ще бъдат търсени нови решения в част градско, парково и ефектно осветление. Проектантите предвиждат съвместяване на вградените в земята алейни 6,2 W осветители с ефектни светлинни решения, които да подчертаят съществуващите паметници и паметни плочи.

Около сградата на Народното събрание, която се намира в непосредствена близост, ще се цели дистанциране на уличното осветление, като се локализира ефектът от фасадното осветление върху сградата. Участъкът от бул. Васил Левски и близките кръстовища ще запазят вида и характера на осветлението и осветителите си.

     
Източник: СО

Ключови думи: СО   уличко осветление   осветителни мачти   фасадно осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...