Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Полилеят - лидерът сред осветителните тела

Полилеят е лидерът сред осветителните тела. Полилеите, когато са избрани правилно, създават драматично визуално въздействие и са чудесен начин да зададете тона за декора на стаята.

Ако изберем кристални полилеи, ще добавим красота и стил в трапезарията и хола. Стъклените или кристалните фасетирани висулки и орнаменти пречупват и, ако са с качествени кристали, разлагат бялата светлина на цветни отблясъци. Така създават игра на светлинни отражения в цялата стая.

Изборът е много голям - от класически полилей с кристали през такъв с романтични абажури от текстил до модерните LED полилеи с интегриран в конструкцията светодиоден източник на светлина. Полилеите от полимерни материали със съвременна линия и винтидж полилеите от дърво и състарен метал също имат своите почитатели. С толкова много възможности за избор полилеят е перфектен начин да добавите светлина и драматизъм към спални, всекидневни и други пространства в цялата къща. Все повече се търсят полилеи за спалня, полилеи за кухня и дори детски полилеи, а не само полилеи за хол.

Как да си избера полилей?

5 съвета за закупуване на полилеи

Общо правило за полилеи:

За да изглеждат най-добре, полилеите трябва да висят приблизително на 70-80 см над масата в трапезарията в стаи с височина 2,5 м. Ако таванът ви е по-висок от 250 см, монтирайте полилея, като добавите допълнително 7 см към разстоянието между полилея и масата, за всеки 30 см над височината от 2,5 м на трапезарията.

Полилеи за трапезария

Полилеят в трапезария трябва да бъде разположен над центъра на масата за хранене и съобразен с пропорциите на стаята.

Избягвайте да купувате полилеи за трапезария, които са по-големи от ширината на масата ви, тъй като светлината му ще пада зад седящите на масата и ще блести в очите.

Удобно правило е, че полилеят трябва да бъде с 30 см по-тесен от масата за хранене и да има поне 120 см пространство от всяка от стените на стаята.   

Детски полилеи

Когато избираме полилей за детска стая, трябва да изберем от специалните колекции осветителни тела, които производителите предлагат за детски стаи. Ще забележите, че детските полилеи са доста цветни, приказни и често с форма на мечета, самолети, балони или цветя. Това създава приказна атмосфера за детето.

Съвети за крушки за полилеи

Имайте предвид, че осветлението от полилей, който излъчва директно върху човек, може да хвърли неприятни сенки на лицето. Избягвайте LED лампи с голям светлинен поток. Те ще увеличат излъчваната светлина от полилея и ще причинят прекомерни отблясъци на масата. Когато използвате димери за полилеи със светодиоди, трябва да знаете, че не всички LED лампи могат да се димират. Тези, които се димират, имат специален символ на етикета.

Полилеи за фоайе

В открито фоайе, свързано с коридор или стълбище, или при по-голямо фоайе, полилеят може да осигури важен преход от открито към вътрешно пространство и да създаде настроение за целия ви дом.

Полилеи над кухненски остров

Висящите полилеи за кухненски острови, в зависимост от аранжировката на кухнята и височината й, са на около 75-85 см над повърхността на кухненския остров.

Размери

На каква височина трябва да е най-ниската точка на полилея, за да е удобно за живеещите?

Ако няма баскетболисти сред семейството ви, правилото е да е на минимум 210-215 см от пода.

Колко трябва да е висок самият полилей?

Добро правило е да умножите височината на стаята по 2,5 или 3 и полученото да умножите по 10, като полученото число приемете, че е в сантиметри. Пример: височина на стаята 2,70 м х 2,5 = 6,75 м х 10 = 67,5 см е една ориентировъчна височина на полилея (за допустимия максимум умножете по 3).

Колко трябва да е диаметърът му?

Отговорът не е еднозначен, но има някои насоки и тук. Измерва се квадратурата на стаята и се добавя 10-20 см за малък, 20-40 см за среден и 40-55 см за голям полилей. Например 6х4 = 24+30 = 54 см диаметър.

Разбира се, това са ориентировъчни стойности и основното, което трябва да знаете при избор на полилей, е да избирате по ваш вкус и стил.

     
Източник: Орион

Ключови думи: Орион   полилеи   LED полилеи  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг
Подобни статии
NEON 10

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...