Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Община Русе ще дофинансира проекта за модернизиране на уличното осветление в града

21.07.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Общинският съвет на Русе единодушно одобри дофинансирането със 758 075,80 лв. на сключения с Министерството на енергетиката проект за външно изкуствено осветление на територията на град Русе. Той се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Проектът предвижда мерки за постигане на по-висока енергийна ефективност чрез подмяна на 2800 осветителни тела в града с нови LED лампи и въвеждане на информационна система за планиране, мониторинг и контрол на електроенергийните разходи за улично осветление. В него е включено и изграждане на фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди, както и на локална система за автоматично управление на булевардите "Христо Ботев", "Васил Левски" и "Гоце Делчев". В резултат от изпълнението на проекта се очаква да се подобри нощното осветление на улиците и междублоковите пространства и да се намалят разходите за поддръжка, консумативи и изразходвана електроенергия.

Кметът на община Русе Пенчо Милков предложи Общината да дофинансира проекта заради двойното повишаване на цените на материали, заложени в строително-ремонтните дейности по проект "Прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на град Русе, oбщина Русе". Съгласно условията на сключения договор за безвъзмездна финансова помощ (БФП) при надвишаване на договорения размер на допустимите разходи в резултат на увеличаване на цени, необходимите разходи следва да бъдат осигурени за сметка на бенефициента. От друга страна, според изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП) прогнозната стойност на обществените поръчки трябва да е актуална към датата на откриване на процедурата. След извършено пазарно проучване е установена отрицателна разлика в размер на 758 075,80 лв. с ДДС между прогнозираните бюджетни средства на етап кандидатстване и пазарните цени, актуални към момента, посочват от Общината.

     
Източник: Община Русе; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: улично осветление   LED   лампи   енергийна ефективност  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...