Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Ново осветление по основни пътни артерии в Пловдив намалява общинските сметки за ток наполовина

08.09.2022   |   Бизнес
 

Консумацията на електроенергия за осветление на бул. "България" и ул. "Васил Левски" в Пловдив е намаляла наполовина след подмяната на старите натриеви лампи с високо налягане с нови LED осветители. Това съобщи директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов.

Новите осветители са с възможност за димиране, което означава, че електрическата мощност може да се променя по предварително определен график – примерно да я намаляват през нощните часове с нисък трафик, когато не е необходима ярка светлина. Според Стоилов това води до допълнителни икономии.

Стоилов представи сравнителни данни за един от обектите, където тези дни приключи мониторингът. За предходния едногодишен период консумираната енергия е над 84 926 kWh, а близо 43 695 kWh е разчетената икономия за същия период след подмяна на осветителните тела. Дневното потребление е намаляло от 131,4 kWh на 63,8 kWh, което е с 67,6 kWh или 51,45% по-малко. Същевременно с 36 т годишно намаляват емисиите на въглероден диоксид. При сегашните цени на електроенергията се спестяват над 15 700 лв. само от този обект.

"Освен икономия на електроенергия, обновяването на уличното осветление подобрява условията за пътна безопасност и за шофьорите, и за пешеходците в тъмната част на денонощието", коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Той допълни, че почти 100% от първостепенната улична мрежа в Пловдив вече е с LED лампи. Целта е да се обхване целият град, за което Общината предвижда сериозни собствени инвестиции и привличане на европейско финансиране по проекти, като наскоро реализирания в районите "Централен" и "Южен" на стойност 1,127 млн. лв.

     
Източник: Община Пловдив; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: улично осветление   LED лампи   енергийна ефективност  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...