Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Има ли начин безопасно да се намали светлинното замърсяване

27.02.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Проучване на Университета на Ексетър показва, че през последните 25 години светлинното замърсяване се е увеличило с 49% заради монтирането на все повече осветителни тела. С настъпването на есенно-зимния сезон дните стават все по-къси, а това води до по-голямо използване на изкуствена светлина и генерирането на т. нар. "светлинен смог". Това, по думите на д-р Павел Моравски от Trilux, се случва главно в градовете, където масово се използва изкуствено осветление, а осветителните системи често са остарели. Феноменът се отразява негативно на човешкото здраве и на поведението на дивите животни, коментира д-р Моравски.
 
Според Международната асоциация за тъмно небе светлинното замърсяване нараства в световен мащаб два пъти по-бързо от ръста на населението.
 
Светлинният смог, генериран от източниците на изкуствена светлина, нарушава естествения цикъл, регулиран от смяната на дневна светлина с тъмнина, както при хората, така и при животните. Той се отразява негативно на хормоналните нива и на репродуктивните процеси.

Пет начина за отговорно осветяване на фасади и външни пространства

Производителите на осветителни решения, които са наясно с проблема, работят по подобряване на светлоизточниците и дизайна на осветителните тела, за да не вредят на екосистемите. Международната асоциация за развитие (IDA) определя пет характеристики на отговорното външно осветление:

  1. Осветителните инсталации трябва да бъдат монтирани само в зони, където са необходими;
  2. Осветителните тела трябва да се управляват от система, регулираща параметрите на светлината според реалните нужди на средата;
  3. Интензивността на светлината трябва да бъде редуцирана до минимум;
  4. Светлината трябва да бъде с топла цветна температура и намалени отблясъци;
  5. Дизайнът на затворени осветителни тела трябва да насочва светлината само надолу без разпръскване.

 
"Много видове външно осветление включват леко наклонени фенери, като стъклото е изпъкнало. Излъчваната по този начин светлина се разпръсква ненужно нагоре. За щастие, вече има все повече отговорни дизайнери и архитекти, които взимат предвид светлинното замърсяване. Те все повече използват нови решения, които допринасят за по-екологосъобразното осветяване", посочва д-р Моравски. "Новото поколение осветителни тела и системи за управление на осветлението позволяват интелигентно и напълно автоматизирано управление на интензивността на светлината, регулирайки я до нивото на естествената слънчева светлина. В комбинация с ефективни LED осветители тези системи осигуряват по-големи икономии, които при днешните цени на електричеството са още един аргумент за модернизирането на външното осветление." 

     
Източник: Trilux; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Trilux   LED осветители   светлинно замърсяване   светлинен смог  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...