Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Кои тенденции се налагат в осветлението на търговски сгради през 2023 г.

22.03.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Осветлението е ключов компонент от интериора, като стилът му може както да послужи за основа на успеха на дизайна на помещението, така и тотално да го съсипе. Няма да е пресилено да се каже, че правилното осветление с подходящите осветителни тела е печелившата карта в интериорния дизайн, като това важи за всяко пространство, било то работно място, търговска сграда, здравно заведение или гара.
 
Тенденциите в осветлението се промениха драстично през последните десет години, преминавайки от ярки плафониери към модерно LED осветление и смарт лампи, адаптиращо се към нивото на дневна светлина и биодинамично осветление. В днешния модерен свят комбинираното осветление заменя конвенционалния подход с осветяване на едно помещение с една-единствена крушка.
 
С цел да помогне на потребителите да се ориентират в морето от иновации и нови решения в осветителната индустрия Wipro Lighting предлага списък с някои от най-новите осветителни тенденции, които според компанията ще доминират в осветлението на търговски сгради през тази година.

Устойчиви LED решения

Безспорно една от най-добрите осветителни практики е използването на устойчиви осветителни решения в интериора. В най-добрите архитектурни проекти трите елемента – комфорт, естетика и устойчивост, се комбинират по оптимален начин, за да се осигури ефективно осветление.
 
В днешно време осветителните системи се проектират да бъдат енергийноефективни, като стават още по-устойчиви с добавяне на автоматизирани функции като димиране, промяна на яркостта и сензори.
 
От вградени и висящи осветителни тела до луни и решения тип камбана, LED решенията спомагат за съкращаване на разходите, намаляване на светлинното замърсяване и отделянето на топлина при осигуряване на по-дълъг полезен живот.

Комбинирано LED осветление

Според редица експерти в сферата на осветлението през 2023 г. комбинираното осветление все повече ще навлиза в интериора и особено в работните пространства, където има различни работни и оперативни зони за осветяване. Чрез използването на комбинирано интериорно LED осветление, включващо акцентно, декоративно и насочено осветление, ще се подобряват характеристиките на цялото пространство, правейки го функционално и подходящо за използване за конкретни цели.

Системи за оптимална утилизация на дневната светлина (daylight harvesting)

С използването на тези системи се постига комбиниране на естествена и изкуствена светлина с цел създаването на осветление, което подчертава духа и атмосферата на помещението. Редица дизайнери препоръчват daylight harvesting системите за създаване на подходяща цветна температура в работните пространства.
 
Използването на повече естествена светлина осигурява не само най-доброто осветяване, но и помага за намаляване на разходите за осветление, които са съществен дял от разходите на бизнес сградите. Това стимулира доста компании да изберат естествени светлоизточници и да осигурят здравословно осветление на служителите си.

Смарт управление

Автоматизацията все повече навлиза в сферата на осветлението. В крайна сметка това е бъдещето на осветителните системи.
 
Сред преимуществата им са възможността за автоматизиран избор и управление на графика за работа на осветителните тела и за създаване на предварително програмирани схеми на осветление, които добавят драматизъм и подобряват потребителското изживяване.
 
Системите за автоматизация повишават качеството на работното място, бидейки енергийноефективна и лесно достъпна алтернатива на системите с ръчно управление.
 
Влиянието на LED осветлението върху функциите на търговските сгради е огромно. Това изисква при проектирането на осветителните системи да се взимат предвид всички фактори – както тяхната енергийна ефективност и устойчивост, така и тяхната функционалност и възможност за автоматизация. Едва тогава може да се гарантира създаването на динамично работно пространство, в което хората са мотивирани и готови да покажат най-доброто от себе си в работата си, коментират от Wipro Lighting.

     
Източник: Wipro Lighting; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Wipro Lighting   интериорно осветление   LED осветление   daylight harvesting   сградна автоматизация  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг
Подобни статии
NEON 10

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...