Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Изключването на уличното осветление не решава енергийните проблеми на европейските градове

12.04.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Тази зима в редица европейски градове нощите бяха наистина тъмни. Покачващите се разходи, нестабилните енергийни пазари и растящата нужда от намаляване на въглеродните емисии принудиха редица общини да преследват бързи резултати, изключвайки уличното осветление и ограничавайки осветяването на обществени паметници и търговски зони. 200 от историческите сгради и паметници в Берлин останаха без нощното си осветление. В Париж светлините на Айфеловата кула, Лувъра и Пти Пале се изключваха, след като си тръгнат туристите.
 
Подобни инициативи целят спестяването на пари и изпращат сигнал към обществото, че то също трябва да изиграе своята роля, за да се намали европейската зависимост от руския газ веднага и от изкопаемите горива в дългосрочен план, коментира Signify. Според глобалния доставчик на LED осветителни решения спешни действия без съмнение са необходими, но те трябва да са насочени към постигане на дългосрочни резултати без риск за безопасността и качеството на живот на жителите на градовете.
 
Европа задоволява около 25% от своите енергийни нужди с внос от Русия, което вече не е политически изпълнимо, нито устойчиво. Само през 2021 г. Европейският съюз е внесъл 155 млрд. куб. м руски газ, което възлиза на 45% от целия внос на газ. През изминалите десет години ЕС средно е внасял изкопаеми горива за 1 млрд. евро на ден. В световен мащаб човешката зависимост от изкопаемите горива не може да продължава, ако хората искат да запазят надеждата, че могат да спрат глобалното затопляне до 1,5°C под прединдустриалните нива.

Осветлението предлага възможност за драстични икономии на енергия

Енергийният преход продължава да се ускорява и усилията за намаляване на потреблението трябва да придобият по-голямо значение. Все пак, твърдението, че най-добрият начин да се постигне това е чрез изключването на публичното осветление е донякъде измамно. Осветлението е сфера, в която може да се постигне огромно подобрение по отношение на енергийната ефективност със сравнително малки разходи и усилия, без да се пренебрегва безопасността и добрата осветеност на градските зони.
 
Енергийноефективното LED осветление е икономично, широко достъпно, трае по-дълго и има по-малък екологичен отпечатък от конвенционалните осветителни решения. В много случаи решения тип plug-and-play помагат да се модернизират съществуващите системи без големи първоначални разходи. И въпреки това 35% от инсталираното осветление по света все още използва остарели конвенционални технологии. В Европа този дял достига 50%. Домакинствата няма нужда да следват публичния пример в тази сфера, тъй като бизнесът и публичният сектор всъщност изостават зад потребителите в прехода към LED решения. Действително, много по-добър начин да се демонстрират спестяванията, които потребителите могат да постигнат в домовете си, е като се модернизират остарялото конвенционално осветление и други остарели технологии.
 
Град с население от 100 000 души може да намали наполовина енергопотреблението на публичното осветление, като го изключва за по няколко часа през нощта. Но също толкова големи икономии на енергия могат да се постигнат и чрез подмяната на конвенционалните осветители с LED варианти. Като се добавят функции за интелигентно осветление като засичане на присъствие и димиране и отдалечено управление чрез свързана осветителна система, спестяванията може да достигнат 92%. Това е в пъти по-ефективно, отколкото изключването на осветлението и подобрява функционалността и качеството на живот за гражданите.
 
Модернизирането на само 20% от всички конвенционални осветители в ЕС с LED опции в публични пространства като училища, общински сгради и улици може да генерира годишни спестявания от приблизително 9,7 TWh, което съответства на годишното енергопотребление на 2,7 млн. домакинства. Наред със спестените пари, налице са и други важни ползи като намаляване на пътните инциденти през нощта с 30% и спад в уличната престъпност от 21%.

Интелигентните решения

С използването на свързано LED осветление градовете могат да постигнат икономии на енергия и да подобрят емисионния си профил, а дори и да се възползват от преимущества като тъмно небе, когато осветлението не се използва – без редуциране на качеството на живот. Градските зони са по-безопасни и по-приветливи. И когато уличното осветление е свързано, възможностите отиват далеч отвъд самото осветление. Осветителни устройства със сензори могат да засичат звук от автомобилен инцидент или изстрел, да известяват службите за спешна помощ и да адаптират осветлението на мястото, за да помогнат. Сензори за качеството на въздуха, добавени към свързаната осветителна инфраструктура, могат да отчитат нивото на замърсяване и да осигуряват данни за урбанистите.
 
Разбира се, тези публични проекти се реализират трудно, когато бюджетите са ограничени. Финансирането също изисква иновативност. Така например, модели на продукт като услуга (product-as-a-service) или споделена собственост могат да намалят капиталовите инвестиции и да дадат възможност за пускане на проекти, спъвани от тромавите публични финанси.

Широко достъпни и високоефективни решения

Енергийната ефективност има важна роля в редуцирането на емисиите на парникови газове и изграждането на по-устойчиво бъдеще за планетата. И ако градовете трябва да дадат пример, той трябва да включва използването на решения, които са както широко достъпни, така и високоефективни в осветление, санирането на публичните сгради и електрификацията на общинските автопаркове.
 
Когато казваме на гражданите, че намаляването на енергопотреблението изисква жертви, рискуваме да предизвикаме недоволство и отпор, които забавят прогреса по пътя за постигане на по-големите цели. Чрез ускореното внедряване на наличните жизнеспособни решения обаче можем да покажем, че тези мерки са част от прогреса ни към по-интелигентен, по-комфортен и по-устойчив начин на живот.

     
Източник: Signify; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Signify   улично осветление   LED осветление   интелигентни осветителни системи   свързано осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...