Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Как норвежки производител на осветителни продукти намали потреблението на пластмаси с 3,2 т на година

13.04.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Норвежкият производител и дистрибутор на професионални осветителни решения Glamox обяви, че е успял значително да намали потреблението си на пластмаса като част от усилията да намали отпадъците и въглеродните емисии, асоциирани с продуктите му.

Доскоро компанията е използвала опаковъчен аеропласт (аерофолио с балончета) и стиропор за опаковането на своите осветители C35 и C95, а това, както признават от компанията, не е особено екологосъобразно решение. Екипът на Glamox започва да търси ново решение, за да намали екологичния отпечатък на продуктите и опаковките им, както и да стимулира рециклирането.

Алтернатива на стиропора

Стиропорът се разлага изключително бавно и в никакъв случай не може да се приеме за биоразградимо решение. В действителност повечето стиропор, който се депонира на сметища, ще остане там 500 години. Друг проблем е, че стиропорът не може да бъде съхраняван в складове от съображения за сигурност. Всичко това кара Glamox да предпочете картона като по-удачно решение и по отношение на съхранението, и на биоразградимостта.

Единственият проблем при използването на картон е, че той тежи доста повече от досега използваните от компанията материали, което се отразява на цената на транспорта и потреблението на гориво и съответно на въглеродните емисии. Въпреки това с новия метод на опаковане компанията може да достави повече осветителни тела на веднъж, което означава, че може да намали броя на доставките и така да редуцира въглеродните емисии. Преимуществото на картона е, че е произведен от 100% целулозни фибри и може лесно да се рециклира, отбелязват от Glamox.

По-малко въглеродни емисии и по-лесно рециклиране

Благодарение на преминаването към картонени опаковки норвежката компания успява да спести 3,2 т пластмаса само за една година. Промяната означава, че клиентите й получават продукт, опакован в само един тип опаковъчен материал, което опростява сортирането на отпадъците. В резултат въглеродните емисии, асоциирани с опаковките, са редуцирани с 21%. Промяната не изисква и сериозни промени в сглобяването на опаковките, а картонът може да се съхранява в складове като всеки друг компонент.

С оглед на постигнатите дотук резултати Glamox планира да извърши преглед на сега използваните опаковки и за други свои продукти и да ги подмени с рециклируеми и по-екологични алтернативи.

     
Източник: Glamox; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: Glamox   опаковки   пластмаси   осветителни тела  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
NEON 10

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...