Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Европа засега води в прилагането на интелигентни решения за улично осветление

13.04.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Световният пазар на интелигентни решения за улично осветление се очаква да расте средно с по 19,36% на година в периода от 2022 до 2030 г., сочи анализ на компанията за пазарни проучвания Contrive Datum Insights (CDI).

Пазарът нарастваше с бързи темпове през последните няколко години в резултат на все по-голямото търсене на интелигентни осветителни решения като част от усилията да се пестят енергия и средства. Друг благоприятен фактор е развитието на технологиите и по-широкото им навлизане. Високата цена на този тип улично осветление обаче може да забави пазара през следващите няколко години.

Най-широко разпространение в градските райони

Според прогнозата на CDI категорията с най-внушителен годишен ръст през периода 2020 – 2030 г. ще бъдат интелигентните системи за видео наблюдение – 21,67%. Същевременно интелигентните осветителни решения ще останат по-широко разпространени в градските райони. През 2019 г. близо 80% интелигентните осветителни решения (78,25%) са инсталирани именно в градски райони.

Разбивката по региони показва, че Европа разполага с повече свързани системи за улично осветление от всяка друга част на света. В момента редица организации на Стария континент усилено работят за налагането на интелигентните осветителни системи и в частния, и в публичния сектор.

Мащабни проекти демонстрират преимуществата на свързаното осветление

Пример за мащабен проект в тази сфера е интегрирането в IoT мрежа на близо 70 000 интелигентни улични лампи в Монтевидео в Уругвай. Проектът, чиято реализация стартира през февруари 2022 г., се изпълнява от европейската технологична компания Wellness TechGroup в партньорство с оператора на австралийската национална LoRaWAN мрежа National Narrowband Network Company (NNNCo). Проектът обхваща площ от 200 кв. км и осигурява свързано улично осветление за над 1,3 млн. души. С реализацията му също така ще се постигне редуциране на въглеродните емисии с 80% и ще се повиши пътната безопасност. Подобни резултати могат още повече да стимулират пазара на свързано улично осветление в Европа, коментират от CDI.

В десетилетието до 2030 г. пазарът на интелигентно улично осветление в Северна Америка също се очаква да постигне бърз темп на растеж. Стимул за това ще бъдат и новите правила и политики, целящи ограничаването на енергопотреблението.

Сред водещите играчи на пазара на интелигентно улично осветление CDI откроява Philips Lighting/Signify, Itron, Telensa, Echelon, Rongwen, Dimonof, Flashnet, Xylem, gridComm, Infineon Technologies и други.

     
Източник: Contrive Datum Insights; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Contrive Datum Insights   улично осветление   интелигентно осветление   Philips   Signify  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...