Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Базираните на осветлението RTLS системи намаляват разходите и повишават производителността

26.04.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В публикация за Forbes Щефан Шваб, изпълнителен директор на Enlighted, част от Building Robotics, споделя своята визия за ролята на интелигентните осветителни решения в революцията в сферата на строителството.

От училища до болници и офиси, интернетът на нещата (IoT) позволява на сградите да бъдат по-ефективни и устойчиви. Интелигентното осветление е особено ефективно, помагайки на организациите да намалят емисиите и потреблението на ток благодарение на адаптирането на осветлението към конкретните нужди на обитателите на сградите.

Интелигентното управление на осветлението и модерната сградна IoT инфраструктура могат веднага да подобрят устойчивостта и да намалят разходите за енергия и отопление. Но какво би станало, ако интелигентното осветление може също и да разшири предлаганите IoT приложения, възползвайки се от същите сензорни технологии и безжични мрежи? Смарт осветлението полага основите за използване от бизнеса на услуги за проследяване на местоположение в реално време (RTLS), което увеличава стойността на цялостната инвестиция и доставя повече оперативни ползи.

Как работят базираните на осветлението RTLS системи

Сензорите в осветителите, които служат за засичане на движение и за контрол на температурата, могат да бъдат настроени да засичат и движение на хора и предмети в осветяваните пространства. Подобни RTLS решения могат да проследяват критично важни ресурси, включително активи, инвентар и хора на работното място. Така бизнесите, които ги използват, могат да анализират и оптимизират движението на хора и активи на работните места, увеличавайки производителността и подобрявайки още повече енергийната ефективност.

Базираните на осветлението RTLS решения предлагат значителни възможности в различни сектори и приложения. През изминалите пет години Шваб помага на големи компании да преминат от базови осветителни смарт системи на решения с по-всеобхватни ползи, осигурени от IoT технологиите, включително RTLS. Този преход често включва подобряване на работните потоци, тъй като компаниите научават как хората взаимодействат в конкретни пространства и с колегите си.

Интелигентното осветление включва мрежа от LED осветители с вградени сензори, които им позволяват да засичат редица действия и фактори за автоматизирано, базирано на заетостта управление и да осигуряват данни за анализ. RTLS допълнително свързва сградната инфраструктура, превръщайки всеки актив в работното пространство в точка за данни, която може да спомогне за взимането на по-добри решения. Според ново проучване пазарът на RTLS решения ще нарасне до 12,7 млрд. щатски долара през 2026 г., тъй като все повече организации осъзнават, че с тяхна помощ могат да подобрят благосъстоянието на своите служители и управлението на активите.

От офиси и складове до болници

Организациите използват RTLS решения, за да идентифицират отделните активи или хора и да следят местоположението и движенията им в определено пространство. За големите корпорации или производствени предприятия тази зона може да бъде офис или склад, за болниците – отделно крило или етаж, и в зависимост от ресурсите RTLS може дори да покрие цяла сграда.

RTLS решенията използват сензори и тагове (малки устройства, прикрепени към активите, които комуникират с мрежа от сензори), за да осигурят постоянен поток от данни до централната хардуерна и софтуерна система. За проследяването на персонал, функцията на тагове изпълняват значки и гривни. Суровите данни се обработват и се визуализират върху екрани, което прави възможно моменталното определяне на локацията на търсения актив. RTLS приложенията могат да предложат и други функции – инициирайки събития и аларми, които насочват операторите за по-висока ефективност.

Внимателното планиране и широка информираност

Най-голямото предизвикателство при внедряването на RTLS решения е интегрирането на новата технология със съществуващите процеси, инструменти и системи. Мениджърите трябва да се погрижат RTLS решенията да могат да се добавят към съществуващите решения, вместо да трябва да ги подменят. Внимателното планиране на интеграцията преди внедряването може да гарантира, че тези ценни инструменти ще паснат идеално.

Бизнес лидерите трябва да помислят как RTLS решенията ще се интегрират с дейностите, извършвани от хората. Промяната изисква широка информираност. Като се отдели необходимото време, за да се обясни смисълът на промяната на тези, които ще бъдат най-засегнати от нея, ще се гарантират положителните резултати и ще се избегнат ситуации на раздразнение и съпротива.Възможните приложения на базираните на осветлението RTLS системи са многобройни:

  • Здравеопазване – подобряването на грижата за пациента и намаляването на оперативните разходи са ключови показатели за ефективност за болниците. Една RTLS система може лесно да помогне на сестрите да открият скъпи активи бързо, позволявайки им да се фокусират върху грижата за пациента. Тези RTLS системи също така могат да предотвратят загубата или кражбата на оборудване;
  • Складова дейност – в складовете RTLS системите могат да окажат съществен ефект върху ефективността и безопасността на служителите. Чрез използването на данни за време и движение за оптимизиране на маршрутите и процесите, оперативните мениджъри могат да намалят времето, необходимо за извършване на определени задачи и да редуцират риска от потенциално опасни сблъсъци. RTLS системите също така могат да улеснят проследяването на мобилни активи като например мотокари;
  • Образование – ограничените бюджети са обичайни за училищата и университетите и тези от тях, които инвестират в скъпи лаборатории, спортно и аудиовизуално оборудване, могат да се възползват от възможностите на базираните на осветлението RTLS системи, за да гарантират, че тези активи са добре обезопасени.

Индустриалните приложения на RTLS системите са безкрайни. Мениджърите, които търсят начин да повишат производителността и да направят работните пространства по-безопасни и по-ефективни през 2023 г., трябва да се насочат именно към интелигентното осветление като основа за RTLS приложенията, смята Шваб.

     
Източник: Forbes; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: интелигентно осветление   RTLS   складове   здравеопазване   образование  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг
Light+Building 2024
Подобни статии
NEON 10

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Технологии
Light+Building 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...