Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Интелигентните осветителни решения са важни и за удовлетвореността на служителите

03.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Пандемията от COVID-19 преобърна представите за офисите с главата надолу и експертите са единодушни, че работата от вкъщи ще продължи да бъде ценена високо и в бъдеще. Какво обаче означава това за всекидневната ни работа и взаимодействие? Как трябва да се проектират пространствата, за да искат служителите отново да работят в офисите? И как може да помогне осветлението? Отговори на тези въпроси предлага Омар Раба, мениджър офис приложения в Trilux.
 
Според Раба както служителите не искат в бъдеще да се отказват от работата от вкъщи, така те не бива да се отказват и от офисите. "Пандемията промени начина, по който работим. Корпоративните офиси ще поемат нови функции. Те ще служат по-малко като място за тихо "изпълнение на задачи" и повече като място за лични срещи и обмен. Тук свързаността и доверието ще бъдат насърчавани и ще останат основната сцена за креативност, иновации и комуникация. Посещенията в офиса може да са по-редки, но ще бъдат по-ценни, отколкото преди", посочва Раба.

Промяната във функцията на офисите

За да се завърнат в тях служителите, офисите трябва да се превърнат в места, които служителите харесват. Три са факторите, които играят основна роля в постигането на тази цел:

  • Пространство;
  • Технологии;
  • Организация.

Новите офиси трябва да са гъвкави и в състояние да се адаптират към нуждите и желанията на служителите по всяко време. Няма план за това как точно трябва да изглежда тази адаптация. Компаниите трябва да работят заедно със служителите, за да създадат правилната концепция за добро и устойчиво взаимодействие.

Какво може да се постигне с осветлението

Индивидуалните, интелигентни осветителни решения са централен компонент на концепциите за новото работно пространство и са от ключово значение за удовлетвореността и лоялността на служителите. Холистичните концепции за офис осветление предлагат персонализирано осветление, което може гъвкаво да се регулира и прецизно да се адаптира към нуждите на потребителите. В допълнение светлината в голяма степен влияе на усещането на служителите за благосъстояние и възможност за концентриране. Оптималните работни условия включват осветление, което поддържа и подобрява здравето на служителите. Все повече компании осъзнават това, посочва Раба и дава за пример новата централа на BNP Paribas в Брюксел, където са инсталирани решения за биодинамично осветление (human centric lighting).
 
Промяната в нагласите на работещите ясно показва, че работните пространства се превръщат в жилищни пространства. Това означава, че офисите стават все по-атрактивни и "стилни". В резултат осветителите също поемат все по-голяма роля като "дизайнерски предмети" и не просто отлично се съчетават със съществуващата архитектура, но и спомагат за оформянето на пространството по атрактивен начин.

     
Източник: Trilux

Ключови думи: Trilux   офис осветление   биодинамично осветление   human centric lighting  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг
Light+Building 2024
Подобни статии
NEON 10

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес
Light+Building 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...