Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Адаптивността към нуждите на потребителя и технологичните иновации бяха топ темите на Euroluce 2023

09.05.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Международното изложение за осветителни решения и дизайн Euroluce 2023 от 18 до 23 април в Милано показа мощни и същевременно устойчиви светлоизточници, гъвкави осветителни системи и технологични решения, готови да се адаптират към множество пространства и ситуации.

Източниците на светлина се адаптират към все по-гъвкавия ни начин на живот и към растящата нужда от пространства, които могат да комуникират и предадат усещането за благосъстояние. Дизайнерите насочват вниманието си към хората, а редица компании бързат да се възползват от най-новите технологични иновации, за да създадат високопроизводителни решения. Тези тенденции намериха ярък израз на Euroluce 2023, което се провежда на всеки две години в рамките на международното изложение за интериорен дизайн Salone del Mobile.Milano.

Гъвкавост и адаптивност

"Гъвкавост" и "внимание към потребителите и техните нужди" безспорно бяха най-експлоатираните теми. Използването на сензори за засичане на присъствието и движенията на хора, възможността да се свързват предметите, за да се управлява осветлението посредством гласови команди или дигитални устройства, и постиженията в сферата на устойчивите и високопроизводителни материали са само някои от сферите, в които осветителната индустрия може да предложи иновации в момента.

Осветление и технологии – идеална комбинация, която оживя на Euroluce 2023. Фокусът върху гъвкавостта от страна на дизайнерите и компаниите бе безспорен. Конкретни примери за тенденцията са осветителните решения, които могат да ни следват във всеки ъгъл на дома, да влизат вътре или да излизат, без значение от контактите и стените. Сред интересните новости бе показаната от Davide Groppi футуристична безжична лампа сякаш без следа от технологии – без кабели, без крушка, без болтове и винтове – само чиста светлина, излъчвана от напълно прозрачен и почти невидим обект.

Разширена функционалност

Не малко изложители показаха и осветителни решения, предлагащи допълнителни, понякога неочаквани, функционалности, разширяващи границите на функционалността. Така например с технологията си впечатли показаната от Foscarini лампа, светеща в приглушена светлина, която е същевременно и ваза за цветя.

Тенденцията осветителните решения да се адаптират към нови нужди като например тези, възникващи с популярността на работата от вкъщи, бе чудесно представена от решения като Avro на Martinelli Luce. В центъра на тази LED лампа с функция за димиране има контакт, в който могат да се включат и зареждат други устройства.

Биодинамично осветление (human centric lighting)

Развитието на технологиите безспорно оказва влияние върху потребителското изживяване – у дома и на работното място. Заело термина от интерактивния дизайн, биодинамичното осветление отразява желанието осветлението да се проектира според нуждите на тези, които го използват, извличайки максимума от положителното влияние, което то може да окаже върху хората.

Лесното за регулиране осветление, способно да отговори на различните нужди от осветеност през деня, е концепцията, залегнала в редица от показаните решения на Euroluce 2023. Пример е системата Gavin Silence Leaf, показана от Olev. Тя представлява комбинация от LED осветление и истински листа, преминали стабилизираща обработка, за да не се променят с времето. Листата са интегрирани в порест материал, за да осигурят шумопоглъщане. Посетителите видяха още дизайнерски решения за биодинамично осветление с възможност за дистанционно управление посредством мобилни приложения и гласови команди, комбиниращи най-новите осветителни и свързващи технологии.

Следващото издание на Euroluce ще бъде през 2025 г.

     
Източник: Salone del Mobile.Milano; Снимка: Salone del Mobile.Milano/Diego Ravier

Ключови думи: Salone del Mobile.Milano   Euroluce   интериорно осветление   биодинамично осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...