Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Как могат да се избегнат излишни разходи и да се постигнат екологични цели при проектиране на осветление

10.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Светлинният поток на LED осветителите намалява с времето, както се случва с всички осветителни тела. Затова при изготвянето на един модерен осветителен проект е важно да определим целите си по отношение на осветеността, която искаме да постигнем и за колко време искаме да я поддържаме. За целта е необходимо да сме наясно с фактора на намаляване на светлинния поток с времето при LED осветителите, съветват от CREE Lighting.

Специалистите на компанията обръщат внимание на някои особености на LED осветителите, които ги отличават от традиционните газоразрядни лампи по отношение на намаляването на светлинния поток с времето. При газоразрядните осветители то настъпва доста по-бързо, като обаче дизайнът на крайния продукт не оказва влияние върху него. Ето защо за газоразрядните осветители има изработени и приети правила, които се прилагат еднакво при продуктите на всички производители.

Степента на намаляване на светлинния поток с времето не е еднаква при всички LED осветители

При LED осветителите ситуацията е различна. Първо, те са проектирани така, че светлинният им поток да намалява много по-бавно в сравнение с предходните технологии, които са призвани да заменят. Второ, степента на намаляване на светлинния поток с времето не е еднаква при всички LED осветители. Тя е различна в зависимост от техническите им характеристики и се влияе от дизайна на осветителното тяло, в което са вложени.

Тук е важно да се отбележи, че информацията за намаляване на светлинния поток с времето не касае експлоатационния живот на крайния продукт. Мнозина грешно приемат, че L70 отразява експлоатационния живот, но това не е така. L70 просто предсказва кога светлинният поток на LED осветителя ще достигне 70% или 30% намаляване на светлинния поток с времето при съответните условия за този продукт. Това по никакъв начин не касае очаквания "живот" на цялото осветително тяло.

Чести грешки, допускани при проектиране на осветление

Честите грешки, които се допускат в процеса на проектиране на осветление, включват игнорирането на факта, че намаляването на светлинния поток с времето се случва и/или приемането, че тя се случва в еднаква степен при всички продукти. Освен това, често не се взима под внимание и изобщо не се определя полезният или очакваният живот на конкретното приложение.

Намаляването на светлинния поток с времето отнема определено време и определянето на това колко дълго е необходимо да работи дадено приложение, изпълнявайки конкретни условия, е от критично значение при избора на осветително решение с подходяща степен на амортизация спрямо определения живот на приложението.

Изключително важно е да се определят и целите по отношение на осветлението така, че когато се вземе предвид степента на намаляване на светлинния поток с времето при реализацията на конкретния проект, да се гарантира, че осветителното решение ще продължи да осигурява достатъчно светлина, за да изпълни изискванията за степента на осветеност на приложението през целия му предвиден живот.

Ефектът на неправилния избор върху рентабилността и възможните екологични ползи

Добро решение и от икономическа, и от екологична гледна точка според специалистите на CREE Lighting е изборът на LED осветители, при които намаляването на светлинния поток с времето настъпва по-бавно, а началното ниво на осветеност се приближава в най-голяма степен до най-ниското ниво на осветеност, допустимо за конкретния проект.

От финансова гледна точка повече лумени означава по-висока цена, по-голяма консумация на енергия и по-висока обща цена на притежание. От гледна точка на опазването на околната среда повече светлина или прекомерно осветяване на едно пространство води до по-голямо светлинно замърсяване и всички негативни последици от него, компрометирайки ползите за околната среда, които LED осветлението би могло да осигури.

     
Източник: CREE Lighting; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: CREE Lighting   LED осветители  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...