Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Община Русе ще пести по 200 000 лв. на година след модернизацията на уличното осветление

26.05.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

С встъпителна пресконференция и семинар на 25 май 2023 г. стартира реализацията на проекта BGENERGY-2.001-033-22 "Прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на град Русе". Проектът на обща стойност 1 373 768,30 лв. е съфинансиран по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014 - 2021. Безвтзмедната финансова подкрепа е в размер на 615 692,45 лв. Останалите средства са осигурени от община Русе.

В резултат на реализирането на проекта община Русе очаква да пести по над 200 000 лв. или 1196 MW/h на година от разходи за улично осветление и да намали въглеродните емисии с 1400 т. Принос към намаляването на разходите ще имат и фотоволтаици, които ще бъдат монтирани на покривите на дома за възрастни хора "Възраждане" и на детска градина "Русалка". Те ще бъдат с мощност по 20 kW и ще имат батерии за съхранение на енергията.

Фирмата, която ще достави и монтира фотоволтаиците вече е избрана и предстои да започне работа, съобщи заместник-кметът на Русе инж. Магдалина Илиева, която е и ръководител на проекта.

Годишни икономии от над 200 000 лв. или 1196 MW/h

Изпълнител за модернизацията на уличното осветление все още не е избран, но се очаква до месец - два да стартира работата и по тази част от проекта.

Предвижда се поставяне на енергоспестяващо LED осветление в кварталите "Дружба-1", "Дружба-2", "Дружба-3", "Чародейка-Север", "Чародейка-юг", по булевардите "Христо Ботев", "Гоце Делчев", "Васил Левски", "България", "Липник", "Тутракан" и по улиците "Плиска", "Наум", "Доростол". Ще бъде въведена и информационна система за планиране, мониторинг, контрол на електроенергийните разходи за улично осветление. Подобна система ще управлява и контролира производството на електроенергия за собствени нужди от соларни панели.

В рамките на проекта бе организиран и семинар с представители на заинтересовани фирми и норвежкия партньор по проекта Executive decision Support AS. Хенрих Сторм, изпълнителен директор на Executive decision Support AS, запозна фирмите с инвестиционната концепция на проекта, а хърватският експерт Крунослав Бичанич представи добри практики в сферата на зелените технологии и важните изисквания за висока ефективност.

     
Източник: ЕСИФ

Ключови думи: ЕСИФ   европейски фондове   улично осветление   ВЕИ  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...