Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Линейни луминесцентни и металхалогенни лампи – основни технически характеристики

30.05.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Линейните луминесцентни лампи с висока мощност и живачните / металхалогенните лампи с импулсен старт са традиционно техническо решение за осветяване на производствени помещения с голяма височина при различни работни условия. В редица случаи е възможно използването и на двата типа светлинни източници, но съществуват приложения, в които луминесцентната, или съответно металхалогенната технология, са по-доброто техническо решение. И двата вида светлинни източници се характеризират с определени предимства и недостатъци в зависимост от изискванията на конкретното приложение и спецификите на работната среда.

В исторически аспект, при осветяването на високи производствени помещения преобладава използването на металхалогенни и живачни светлинни източници, което се дължи на високата им светлинна емисия, ниската им енергоемкост и дългия им експлоатационен живот. От друга страна, съвременните конструкции линейни луминесцентни лампи с висока изходна мощност и по-малък диаметър се отличават с висока светлинна емисия, което обяснява успешната им конкуренция с металхалогенните лампи в редица приложения. Днес на базата на луминесцентната и металхалогенната технология се проектират високоефективни осветителни системи.

Линейните флуоресцентни светлинни източници с висока изходна мощност осигуряват до 67% повече светлинен поток в сравнение с луминесцентните лампи от по-старо поколение, гарантират висока степен на поддържане на светлинния поток (от порядъка на 95%), индекс (коефициент) на цветопредаване CRI от 85 и мигновен старт. Съвременните конструкции металхалогенни лампи, оборудвани с баласти с импулсен старт, вече достигат техническите показатели на металхалогенните лампи с превключващ старт (swich-start). Техническото развитие на линейната луминесцентна технология е в посока постигане на по-висока енергийна ефективност, по-високи нива на поддържане на светлинния поток, по-бързо загряване до достигане на максимална яркост, по-малко време за превключване в случай на прекъсване на електрозахранването, както и увеличен живот на лампата.

Основни характеристики

Линейните луминесцентни лампи с висока изходна мощност и металхалогенните лампи с импулсен старт могат да се разглеждат като подходящ избор при осветителни системи в различни индустриални приложения. Основните фактори, които трябва да се вземат предвид при сравняване на типовете светлинни източници, са:

  • специфики на производствения процес в предприятието;
  • обща цена на осветителната система (с лампи и баласти);
  • брой на необходимите лампи;
  • енергиен разход на осветителните тела;
  • поддържане на светлинния поток;
  • индекс (коефициент) на цветопредаване (CRI);
  • околна температура;
  • височина на помещението;
  • изисквания към времето за превключване.
  • Друг фактор, който трябва да се вземе под внимание при избора на светлинен източник, са съществуващите възможности за енергоспестяване чрез използване на регулатори за регулиране силата на светлината и сензори за движение, включително максимално оползотворяване дневната светлина и др.

Факторът височина на помещението

Изхождайки от средната височина на индустриалните халета (средно от 7 до 14 метра), изискванията по отношение на светлинния поток в помещенията са между 36 000 и 44 000 лумена в зависимост от конкретното приложение. В случай че светлинните източници трябва да бъдат инсталирани високо над нивото на пода, т.е. 14 метра и повече, се счита, че оптимален избор са металхалогенните лампи с импулсен старт, поради високата им светлинна емисия. При височини от порядъка на 14 метра, линейните луминесцентни лампи не са приложими поради значителния брой лампи, които трябва да се използват за постигане на аналогични нива на осветеност. За производствени халета с по-малка височина (от порядъка на 6 до 10 метра) линейните луминесцентни лампи се разглеждат като добра алтернатива, тъй като се отличават с висока изходна мощност и нива на поддържане на светлинния поток.

За постигане на желаната осветеност на нивото на земята обикновено металхалогенните осветителни системи с импулсен старт използват специално опроводяване (всяка лампа разполага със собствен баласт). За осигуряване на подобно ниво на осветеност една инсталация, изградена на базата на линейни луминесцентни светлинни източници, изисква използването на между 4 и 6 лампи и два или три баласта.

Инсталационни разходи

Ако определящи при избора на осветителна система са първоначалните инвестиции за закупуване и инсталиране, предимство имат осветителните тела с металхалогенни източници с импулсен старт. Също така електрическата арматура за една металхалогенна лампа с импулсен старт, изградена от един източник и един баласт, обикновено е по-евтина от съответната арматура за линейна луминесцентна лампа с висока изходна мощност, изискваща между 4 и 6 лампи и няколко баласти. От друга страна, линейната луминесцентна технология е сравнително по-нова, което предполага и по-високата цена на тези осветителни системи. Трябва да се отчете и фактът, че разходите за инсталация и закупуване, независимо от типа на използваните светлинни източници, намаляват с увеличаване на мащабността на проекта.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: луминесцентни лампи   металхалогенни лампи  

Област: Осветление  

Light+Building 2024
Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Технологии
Light+Building 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...