Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Линейни луминесцентни и металхалогенни лампи - приложение в производствени помещения

06.06.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Поддържане на светлинния поток

Светлинната емисия на всички типове източници намалява с течение на експлоатацията им. В работни среди, за които нивото на осветеност е от важно значение, трябва да се вземе под внимание факторът поддържане на светлинния поток, който се оценява на базата на нивото на осветеност в средата на експлоатационния живот на източника. На практика, характеристиката поддържане на светлинния поток е свидетелство за това какво ниво на осветеност има един светлинен източник при достигане на 40% от срока си на експлоатация. Металхалогенните лампи с импулсен старт достигат 75% запазване на светлинния поток, докато линейните луминесцентни с високо изходно напрежение - до 95%. В приложения, при които понижаването на нивото на осветеност би могло да бъде критично по отношение производителността на работните процеси или сигурността на работещите, се препоръчва използването на линейни луминесцентни лампи с висока изходна мощност, тъй като те осигуряват сравнително постоянно ниво на светлинен поток през целия живот на лампите.

Факторът индекс на цветопредаване (CRI)

Индексът (коефициентът) на цветопредаване на осветителните системи често е решаващ фактор при избора на светлинен източник. За инсталации, в които е от важно значение да се осигури излъчване на светлина с точно определен цвят, е препоръчително използването на луминесцентни лампи поради по-високия им индекс на цветопредаване. Допълнително предимство на линейните луминесцентни лампи е минималното изместване на цвета на излъчване при съвместно работещи лампи. За оптимален избор на светлинен източник в индустрията, освен индексът на цветопредаване трябва да се вземат под внимание и редица други фактори.

Възможности за подмяна на лампите

От гледна точка на разходите за дългосрочна поддръжка, линейната луминесцентна и металхалогенната технологии са сходни. Например, една 320 W металхалогенна лампа с импулсен старт и 24, 39 и 54-ватовите линейни луминесцентни лампи висока изходна мощност се характеризират с 20 хил. часа експлоатационен живот. Наложила се е практиката с цел оптимална поддръжка, металхалогенните лампи да се изключват веднъж седмично за период от 15 минути. Следователно в предприятия с непрекъснат цикъл на производство предимство имат линейните луминесцентни лампи с висока изходна мощност, тъй като работата им не е циклична.

По отношение на необходимостта от поддръжка в края на експлоатационния срок, една осветителна система, изградена от няколко линейни луминесцентни лампи с висока изходна мощност би осигурила добро ниво на осветеност дори в случаите, при които една от лампите не функционира. За разлика от това, осветителните системи с металхалогенни източници биха оставили неосветено пространство, ако някоя от лампите не работи. В приложения, при които се извършва групова подмяна на светлинните източници, се препоръчва използването на мощен металхалогенен осветител с един светлинен източник.

Факторът светлинен добив

И двете технологии - металхалогенна с импулсен старт и линейна луминесцентна с висока изходна мощност, се отличават с висок светлинен добив. Импулсните металхалогенни лампи се характеризират със светлинен добив от приблизително 110 lm/W, в сравнение с 83 до 93 lm/W за линейните луминесцентни лампи с висока изходна мощност.

Енергийна ефективност

Чрез използване на сензори за движение и регулатори на светлината енергийната консумация на луминесцентните лампи би могла да се понижи. Въпреки че стандартните 250 и 400 W металхалогенни лампи са по-енергоемки от луминесцентните лампи с висока изходна мощност, съвременните 320 W металхалогенни лампи с импулсен старт се отличават с висока енергийна ефективност. В случаите, при които работните условия в предприятието позволяват използването на технически средства за намаляване на енергийната консумация, линейните луминесцентни лампи имат съществено предимство, тъй като се характеризират с широк регулируем обхват. За разлика от тях, металхалогенните лампи разполагат с по-ограничени възможности за регулиране на осветеността.

Възможности за регулиране

В помещения, където е възможно използването на детектори за движение с цел управление на процеса на работа на осветителната система, линейните луминесцентни лампи с висока изходна мощност позволяват регулиране в пошироки граници в сравнение с металхалогенните лампи, които осигуряват регулиране на осветеността в обхвата до 50%.

В складови помещения, в които се използват сензори за движение или инфрачервени сензори за детекция на хора и/или машини, движещи се по пътека за взимане на материали или части, е подходящо използването на линейни луминесцентни лампи с мигновен старт.

Възможности за използване на дневната светлина

В предприятия, предлагащи значителни възможности за използване на естествена светлина, приложението на линейните луминесцентни лампи с висока изходна мощност ще създаде предпоставки за намаляване на енергийните разходи. Използването на дневната светлина комплексно с електрически светлинни източници е най-рационално при изграждането на автоматизирани системи за управление на осветеността в помещението. Тъй като нивото на осветеност на естествената светлина се променя в рамките на дадено пространство, сензорите регистрират разликите и автоматично регулират изкуствените източници, с цел поддръжка на постоянно ниво на осветеност в дадената работна среда.

Факторът температура

Линейните луминесцентни лампи с висока изходна мощност, подобно на други луминесцентни технологии, са чувствителни към високи и към ниски температури на работната среда и имат максимална светлинна емисия при 35°С. За разлика от тях металхалогенните лампи с импулсен старт запазват оптималните си експлоатационни характеристики при работа в широк температурен обхват, поради което се предпочитат за приложения в гореща и студена среда.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: луминесцентни лампи   металхалогенни лампи  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...