Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Мащабни осветителни проекти в Дъблин и Ливърпул намаляват разходите за електроенергия и въглеродните емисии

07.06.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Дъблин ще намали потреблението на електричество на Пристанищния тунел – впечатляващо инфраструктурно съоръжение с дължина от 9 км в ирландската столица, с 60% след подмяната на остарелите лампи с енергийноефективни LED осветители. Проектът е реализиран от Signify, която подмени всички 1800 осветители в тунела, монтирани преди повече от 17 години, с нови.
 
Спестената електроенергия е еквивалентна на електричеството, консумирано от 300 ирландски домакинства. След подмяната се намаляват не само разходите, но и емисиите и натоварването на електрическата мрежа. Друга причина операторът на тунела ERTO да се заеме с модернизацията на осветлението в тунела, свързващ пристанището в сърцето на града с пътната мрежа на страната, е и необходимостта от подобряване на видимостта в съоръжението.

Повторното използване на съществуващите тела намалява цената на проекта с 3 млн. евро

Проектът е част от плановете на ирландското правителство за постигане на енергийна ефективност и е частично финансиран в рамките на Европейската зелена сделка.

Интересен детайл от проекта е, че са подменени само осветителите, като новите се монтират в съществуващите тела, които биват тествани и сертифицирани наново. По този начин се постига минимално генериране на отпадъци при реализацията на проекта. Новите лампи пасват на съществуващите тела, което улеснява подмяната им и не се налага затваряне на тунела. Инсталаторите работят само късно през нощта и в ранните сутрешни часове в продължение на пет седмици. Повторното използване на съществуващите тела намалява цената на проекта с 3 млн. евро.

Ремонтите дейности се извършват само през нощта, през деня тунелите работят

Подобен проект стартира в началото на юни т. г. и в Ливърпул, където предстои да бъде модернизирано осветлението в тунела Куинсуей (Биркенхед) с цел намаляване на енергийните разходи и въглеродните емисии, съобщиха от местната администрация. И в този случай ще се работи само през нощта.

Проектът е на стойност 11 млн. британски лири, като в тунела с дължина малко над 3,2 км ще бъде монтирана нова LED осветителна система с експлоатационен живот от 25 години. Очакваното намаляване на въглеродните емисии е 60%.

Местните власти в Ливърпул подчертават, че подмяната на осветлението в тунела Куинсуей е част от мащабна инвестиционна програма за модернизация на тунелите като ключови елементи от градската транспортна система.

     
Източник: Signify, Liverpool City Region Combined Authority; Снимки: Signify, Liverpool City Region Combined A

Ключови думи: Signify   улично осветление   LED лампи   LED осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...