Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Кои са най-големите стимули и предизвикателства за растежа на световния пазар на осветителни решения

07.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Световният пазар на осветителни решения се очаква да реализира ръст от 46,85 млрд. щатски долара до 2027 г. при среден годишен ръст от 6,3% в периода от 2022 до 2027 г., сочи нов доклад на Technavio.

Развитието на пазара на осветителни решения ще се влияе от три големи тенденции:

  • Увеличаващата се популярност на интелигентните осветителни системи;
  • Намаляващите производствени цени на LED решенията;
  • Стремежът към устойчивост.

Стимули за растеж – интелигентни решения и спад в производствените цени

Интелигентните осветителни продукти набират популярност. Сред основните причини за това е гъвкавостта, която предлагат. Те могат да се адаптират към променящите се изисквания на средата и позволяват автоматизацията на осветлението. С един контролер могат да се управляват множество осветителни тела с функции като димиране, таймер и промяна на цвета, а интелигентните крушки могат да се контролират посредством мобилни приложения. Освен това, интелигентните осветителни системи пестят енергия и осигуряват ценна информация.

Спадът в производствените цени на LED решенията се дължи главно на намаляването на средната продажна цена на чиповете и компонентите, използвани при производството на LED устройства. Ниските производствени цени водят до намаляване на началните инсталационни разходи за LED решенията. В резултат се инсталират все повече нови LED решения и осветителни тела.

Спадът в производствените цени се дължи на правителствените субсидии, отпускани за закупуване на полупроводникови компоненти в редица страни по света и позволяващи на производителите на LED решения да увеличават производствения си капацитет.

Стремежът към устойчивост може значително да затрудни растежа

Въпросите, свързани с устойчивостта в осветителната индустрия, могат да се превърнат в голямо предизвикателство за растежа на пазара. Използването на енергоспестяващи и екологични решения като компактните флуоресцентни лампи (CFL) и LED лампите помагат за намаляване на екологичния отпечатък. В същото време обаче производството на LED лампи включва използването на редки земни елементи като например фосфор. Растящото търсене на редкоземни материали, дължащо се на развитието на осветителната индустрия, може да увеличи цените и да доведе до прекъсвания в доставките.

Фрагментация на пазара

Решенията за общо осветление са сегментът със значителен принос в ръста на пазара през периода 2022 – 2027 г. Те са широко използвани в приложения като жилища, офиси, заводи, улици, стадиони и театри. Потребителите предпочитат LED лампите, тъй като разходите за поддръжката им са ниски. Освен това, те са по-трайни от традиционните крушки, консумират по-малко електричество и са по-екологични.Пазарът е фрагментиран, като тази тенденция ще се задълбочи още повече през прогнозния период. Сред основните играчи на пазара Technavio посочва Acuity Brands, ams OSRAM, Bridgelux, Dialight, Digital Lumens, Eaton Corp., Ennostar, General Electric, GrowRay Lighting Technologies, Havells India, Hubbell, IDEAL INDUSTRIES, Koninklijke Philips, LSI Industries, Lumileds Holding BV, Panasonic Holdings Corp., Sharp Corp., SMART Global Holdings, Syska Led Lights и Toyoda Gosei.

За да извлекат максимума от възможностите на пазара, търговците ще трябва да се фокусират в по-голяма степен върху перспективите за растеж в бързорастящите сегменти, като същевременно запазват позициите си в бавнорастящите.

Значението на проектите за интелигентно осветление и умни градове расте

Разбивката по региони сочи значителния принос на Азиатско-тихоокенаския регион с 45% в ръста на пазара до 2027 г. В този регион Китай генерира най-голям дял от растежа благодарение на големия брой компании в сектора на LED осветлението. В същото време в Китай се реализират над 450 пилотни проекта за внедряване на интелигентно осветление. Изграждането на умни градове значително ще стимулира растежа на пазара през прогнозния период.

Следващата страна с голям принос в ръста на пазара в Азиатско-тихоокенаския регион е Япония, където събитията, включващи реализирането на проекти с цветни LED лампи на открито, са многобройни.

Индийският пазар на LED осветление е в ранен етап от своето развитие и расте с бързи темпове. В Индия се регистрира най-голямото търсене на LED лампи в жилищния и търговския сегмент. Все повече правителствени проекти и предстоящи инициативи за създаване на умни градове стимулират растежа на пазара.

     
Източник: Technavio; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Technavio   LED   интелигентно осветление   умни градове  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
NEON 10

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...