Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

NLC решенията ще играят все по-голяма роля в бъдещите проекти за умни сгради

14.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В контекста на усилията на собствениците на сгради, енергийните компании, наемателите и местните администрации да подобрят вида и характеристиките на сградите решенията за мрежово управление на осветлението (Networked lighting control – NLC) в бъдеще ще бъдат важна част от все повече проекти за умни сгради. Според ново проучване на глобалната компания за пазарни проучвания и анализи ABI Research доставките на свързани осветителни тела и свързаното с тях оборудване за следващото поколение умни сгради ще нараснат до близо 220 млн. броя до 2030 г. при среден годишен ръст от 22,6%.
 
NLC решенията осигуряват интелигентна автоматизация и управление на осветлението в имотите и обещават допълнителни ползи. Комбинирайки управление на осветлението със сензори за нивото на осветеност и за движение, се подобрява енергийната ефективност, като в същото време се полага грижа за комфорта и безопасността на обитателите на имота, използването на пространството и привлекателния вид на сградата. Като се добави и все по-широкото внедряване на технологиите за безжична свързаност, все повече сгради от различен вид и с различни размери ще могат да се възползват от преимуществата на NLC решенията.

Интелигентна автоматизация и управление на осветлението

Според Джонатан Колинс, директор изследователска дейност Умен дом & сгради в ABI Research, повсеместното търсене на осветление в бизнес сградите, в комбинация с ефективността и другите ползи, които носи умното осветление, ще го изкачат на върха на списъка с инвестиции в умни сградни технологии за редица проекти. "При наличието на толкова много динамични оферти, все по-простата и гъвкава инсталация и поддръжка, мрежовото управление на осветлението тласка напред възможностите на умните сгради далеч отвъд традиционно запазените за най-големите и най-престижните проекти", коментира Колинс.

Голям брой компании от сектора – от утвърдени гиганти като Signify и Acuity Brands до специализирани доставчици на решения за интелигентно осветление като Casambi, Enlighted, INGY, Silvair и Wirepas, използват безжични технологии, за да включат NLC решения в нови проекти и преустройства на вече съществуващи сгради. Все по-често такъв тип решения могат да бъдат внедрявани, пускани в експлоатация и преконфигурирани от инженери посредством мобилни приложения и без необходимост от кабелна мрежа, локални гейтуеи и предварително определена топология, което дълго време усложняваше и преобладаваше при внедряването на този тип решения.

Пазарът на NLC решения продължава да се отличава с наличието на много различни подходи и екосистеми от доставчици, въпреки развитието на екосистемата, а не с вертикално интегрирани оферти. Според Колинс още известен брой години клиентите ще трябва да сравняват няколко несъвместими една с друга технологии, подходи и оферти, за да определят коя е най-подходяща за настоящите и бъдещите изисквания на техните умни сгради.

     
Източник: ABI Research; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ABI Research   Networked lighting control   NLC   интелигентно осветление   умни сгради   умно осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...