Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Намаляването на екологичния отпечатък налага нов подход в проектирането на осветителни тела

21.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Интересна тенденция набира популярност сред компаниите от осветителния сектор, които искат да намалят екологичния си отпечатък. Нарича се "репроизводство". Сама по себе си тази практика не е нова. Репроизоводството се използва от доста време, като се нарича "обновяване", "възстановяване", "повторна употреба" и т. н. Въпреки това обаче то все още не е особено популярна практика сред потребителите на осветителни тела, които искат да вдъхнат нов живот на средата около тях.

Репроизводството включва основен ремонт на съществуващи осветителни продукти, използвани при реализирането на даден проект, вместо подмяната им с нови модели. С негова помощ старите осветителни тела стават отново нови. Процесът, изпълнен с редица предизвикателства, включва няколко етапа – оценка на обекта и на възможността в него изобщо да се монтират репроизведени осветителни тела, демонтаж на старите осветителни тела, изпращането им за основен ремонт и връщането им за монтаж. Необходимо е не само изготвянето на проект и реализацията му, но и спазване на законовите изисквания и решаване на евентуални проблеми със собствеността.Растящата популярност на тенденцията се крие в увеличаването на търсенето на екологични решения и влизането в сила на редица забрани за използване на нещадящи околната среда технологии.

Все по-голям превес на екологичните цели

В миналото потребителите прибягваха до освежаване на старите си лампи, за да спестят пари. Сега те са мотивирани от притесненията за околната среда. Феновете на репроизводството изтъкват, че с негова помощ се намалява необходимостта от добив на нови суровини и се редуцират въглеродните емисии. А това има все по-голямо значение за крайните потребители.

Представители на сектора коментират, че мотивите за проявата на тенденцията преди 12-ина години са от финансов характер и нямат общо с опазването на околната среда. Това обаче се променя през последните три-четири години. Резултатът е обещаващ нов пазар.

Към всеки проект трябва да се подхожда индивидуално с оглед на различните мащаби и изисквания.Необходими са решителност и креативност. Понякога старите осветителни тела са в ужасно състояние – пълни с екскременти от птици или със стопени компоненти и други тежки щети по тях, а решението на проблема е изцяло в ръцете на доставчика на услугата за репроизводство.Важен етап от реализацията на един такъв проект е и сертифицирането на репроизводените продукти. Това често е скъпа задача и доставчикът на услугата трябва от самото начало да запознае с този факт клиента, защото ако той откаже да поеме тези разходи, проектът може да се окаже нерентабилен за изпълнителя.

Репроизводството не е задължително единственото решение

Също така репроизводството невинаги е най-доброто решение. В някои случаи то може да се допълва с използване на нови решения или рециклирането да има повече смисъл. Понякога клиентите може да предпочетат закупуването на изцяло ново оборудване, проектирано съобразно зелените принципи. Не на последно място, на пазара вече има и доста алтернативи от възстановени и рециклирани материали.

При всички случаи налага се идеята, че е необходима промяна в самия подход към проектирането на осветителни тела. Те вече не бива да се възприемат като продукти за еднократна употреба, а да позволяват обновяване, повторна употреба, промяна на предназначението и рециклиране. Възможността за лесна поддръжка и надграждане, ремонт и комбиниране със смарт технологии са от ключово значение за постигане на кръгов модел в осветителния сектор.

Според проучвания на британския доставчик на осветителни решения F Mark всички технологии и процеси, необходими за постигане на кръгов модел в сектора на осветлението, вече съществуват. Трябва само да бъдат свързани. Това няма задължително да оскъпи продуктите, нито ще ощети качеството им. Анализите на британската компания показват, че някои производствени процеси със затворен цикъл са по-ефективни от гледна точка на разходите, отколкото производството с използване на нови материали.

Пет стъпки за намаляване на екологичния отпечатък

Също така, пропускането на някои етапи в производството на отделни компоненти – като последваща повърхностна обработка, например, може дори да спомогне за подобряване на характеристиките им и за намаляване на цената им, без да окаже влияние върху естетическия вид на крайния продукт, тъй като въпросните компоненти не се виждат от крайния потребител.Комбинирането със смарт решения позволява мониторинг на състоянието и превантивна поддръжка, наред с по-ефективно използване на мястото и намаляване на енергопотреблението. Следенето на състоянието на продукта в реално време спомага за правилната преценка на етапа от жизнения цикъл, в който се намират продуктите в дадения момент.

Всичко това спомага за приближаването на сектора до момента, в който вече няма да има отпадъци, защото продуктите и материалите ще се използват повторно и ще се рециклират безкрайно много пъти, като влиянието му върху околната среда ще се сведе до минимум.

Като за начало компаниите от осветителния сектор биха могли:

  • Да използват компоненти местно производство винаги, когато това е възможно;
  • Да проектират продуктите си така, че да позволяват лесно разглобяване за обновяване и репроизводство с цел избягване на излишно депониране или рециклиране;
  • Да си сътрудничат с технологични компании с цел постоянно подобряване на ефективността на продуктите;
  • Да обновяват старите осветителни тела чрез предлагане на услуга за връщане, ремонт и повторна употреба;
  • Да използват адитивно производство с цел минимизиране на отпадъците и намаляване на енергопотреблението.
     
Източник: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: осветителни тела   осветление   осветителна индустрия   репроизводство   рециклиране   кръгова икономика  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
NEON 10

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...