Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

С какво осветлението може да допринесе за успеха на един магазин

28.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Конкуренцията в търговията е жестока и създаването на атрактивно потребителско изживяване е от ключово значение за привличане на клиенти и увеличаване на продажбите. Особено важни за постигането на тези са фактори като размерът на магазина, дизайнът му и обслужването. Но това не е всичко. Често пренебрегван фактор, който може в значителна степен да повлияе на успеха на един магазин, е правилното осветление. Както подчертава австралийският доставчик на осветителни решения Aglo Systems, начинът, по който е осветен един магазин, може да подобри цялостната му визия, да окаже влияние върху поведението на потребителите, да насочи вниманието към продуктите и същевременно да помогне за повишаване на енергийната му ефективност.

Добре осветеният магазин осигурява гостоприемна и атрактивна атмосфера за потребителите. Когато клиентите влязат в магазина, първото впечатление е особено важно. С помощта на подходящи осветителни техники, собственикът на магазина може да създаде уютна обстановка, която насърчава клиентите да го разгледат по-внимателно. Правилното осветление може да се използва и стратегически, за да се постави акцент върху конкретни продукти, аранжировки или промоции, ефективно насочвайки вниманието на клиентите към ключови зони от магазина.

Осветлението и брандът

Подходящо подбраното осветление определено може да помогне за създаването на правилната нагласа към бранда. Цветната температура и интензивността на светлината могат да бъдат така подбрани, че да пасват напълно на изгледа и усещането за марката. Така например, луксозен магазин може да предпочете топла, мека светлина, за да създаде атмосфера на елегантност и изисканост, докато модерен магазин за дрехи може да предпочете ярка и жива светлина, за да предаде усещането за енергия и възторг.Осветлението оказва голямо влияние върху човешките емоции и настроения. Според някои проучвания правилното осветление може да повлияе положително на поведението на потребителите, като доведе до по-висока степен на ангажираност и потенциални продажби. Чрез използването на осветителни техники, които провокират желани емоции, търговците могат да създадат по-приятно потребителско изживяване и да насърчат клиентите да похарчат повече в магазините им.

Осветлението и продуктът

Стратегически поставеното акцентно осветление може да насочи вниманието към конкректни продукти и аранжировки, благодарение на което те да изпъкнат на фона на останалата част от магазина. Това може да провокира любопитството на клиентите и да ги накара да прекарат повече време в магазина и евентуално да направят импулсивни покупки. Освен това, осветлението може да се използва, за да "води" клиентите през магазина, създавайки естествен поток и подобрявайки цялостното потребителско изживяване.Правилното осветление е от изключително значение за ефективното излагане на продуктите. То може да подчертае характеристиките на даден продукт, текстурата и цветовете му, правейки го по-привлекателен за клиентите. Като намалят сенките и отблясъците, търговците могат да гарантират, че клиентите виждат ясно продуктите и ги оценяват правилно.

Правилната цветна температура е особено важна в търговията. Различните цветни температури могат значително да подобрят начина, по който изглеждат цветовете. Чрез избора на подходяща цветна температура търговците могат да гарантират, че се виждат истинските цветове на продуктите. Така например, магазините за дрехи често използват неутрална или студена светлина, за да представят правдиво цветовете на платовете, докато магазините за бижута може да използват топла светлина, за да увеличат блясъка на скъпоценните камъни.

Осветлението и енергийната ефективност

Действително, естетическите и функционалните аспекти на осветлението са важни, но търговците трябва да имат предвид и енергийната ефективност и възможностите за икономии на разходи. Традиционните лампи с нажежаема жичка или флуоресцентните лампи са твърде енергоемки и генерират топлина, което увеличава сметките за ток и изисква допълнителни разходи за охлаждане. За разлика от тях, LED лампите са едно много по-енергийноефективно решение.

Осветителни техники, дизайн и разпределение

За да постигнат желаните ефекти от осветлението, магазините могат да приложат разнообразни осветителни техники. Амбиентното осветление служи за цялостно осветяване на пространството, осигурявайки комфортно ниво на яркост. Насоченото осветление се фокусира върху специфични работни зони или продукти, гарантирайки добрата видимост и подчертавайки детайлите. Акцентното осветление пък се използва за насочване на вниманието върху специфични характеристики или за създаване на фокусни точки в магазина. Чрез комбинирането на тези техники търговците могат да създадат визуално привлекателна и динамична светлинна среда.

Подходящият дизайн и подреждане на осветителните тела също е от ключово значение за постигането на желаните ефекти в един магазин. Специалистите по осветление взимат под внимание размерите на магазина, подредбата на продуктите и движението на клиентите, когато определят мястото и разпределението на светлоизточниците. Комбинирането на различни типове осветление може да придаде дълбочина и различни измерения на пространството, предизвиквайки интерес у потребителя на чисто визуално ниво. Нещо повече, цветната температура и интензивността на светлината се избират внимателно, за да паснат на типа на магазина и желаното потребителско изживяване.Подходящото осветление е критичен елемент за успеха на един магазин. Чрез създаването на гостоприемна атмосфера, влияейки на поведението на потребителите, оптимизирайки видимостта на продуктите и намалявайки енергопотреблението, търговците могат да подобрят цялостното потребителско изживяване и да стимулират продажбите. Чрез внимателния дизайн, избор и прилагане на осветителните стратегии те могат да се отличат на конкурентния пазар и да оставят трайно впечатление у потребителите. Тук на помощ идват специалистите от осветителната индустрия, които могат да предложат оптимални осветителни решения за нуждите на всеки тип магазин.

     
Източник: Aglo Systems; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: интериорно осветление   акцентно осветление   енергийна ефективност  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...