Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Световният пазар на UV лампи расте с над 20% на година

26.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Световният пазар на UV лампи ще нарасне с 3,24 млрд. щатски долара в периода от 2022 до 2027 г., сочи нов доклад на Technavio. Средният годишен темп на растеж през периода ще достигне 20,41%. Увеличаващата се конкуренция на пазара принуждава доставчиците да прилагат различни стратегии за растеж като промоционални кампании и инвестиции в реклама.

Основни фактори, влияещи на растежа на пазара

Ниската обща цена на притежание на UV LED лампите ще движи напред пазара до 2027 г. Традиционните UV лампи изискват вторични лещи заради пространствените си и светлинни ограничения, докато с UV LED лампите отпада необходимостта от използването на вторични лещи. Първоначалните разходи за UV лампите са високи, но те имат доста дълъг експлоатационен живот в сравнение с традиционните живачни лампи. Това способства за по-широкото разпространение на UV лампите сред потребителите.

Освен това, няколко производители разглеждат нови пазарни възможности ,като предлагат нови функции с оглед на ниската обща цена на притежание на UV LED лампите. Това подобрява отношенията с настоящите потребители, което се отразява положително на растежа на пазара.

Значими тенденции

Преходът от живачни UV лампи към UV LED лампи е сред набиращите скорост тенденции в разглеждания пазарен сегмент. Все повече са ограниченията в различни държави за използване на живачни осветителни решения заради опасения от влиянието им върху околната среда. Това води до спад в използването на живачни UV лампи, което пък спомага за все по-разпространената употреба на UV LED лампи в тези държави.

Едно от големите преимущества на UV LED лампите е, че до голяма степен те са по-екологични и не са опасни, тъй като не съдържат озон и живак. Освен това, сред ползите от UV LED лампите са и тяхната енергийна ефективност и други характеристики с положителен ефект върху устойчивостта. Така навлизането на UV LED технологията е стимулирано от възможността да се намалят енергийните разходи и да се спазят промените в законодателствата.

Основни предизвикателства

Рисковете за здравето, асоциирани с UV лампите, са сред големите предизвикателства, заплашващи развитието на пазара. Сред основните им приложения са UV втвърдяване, медицински терапии и стерилизиране на вода, при които се отделя невидима UV радиация. От друга страна, налице са някои опасения за здравето, свързани с UV радиацията, които могат да повлияят отрицателно на пазара. Сред тях са възможни поражения върху очите и кожата и това, че продължителното излагане на радиация може да доведе до рак на кожата. Освен това, има и някои строги разпоредби по отношение на използването на UV лампи за приложения, свързани с безопасността, което може също да попречи на растежа на пазара през периода до 2027 г.

     
Източник: Technavio; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Technavio   UV лампи   UV LED лампи  

Област: Осветление  

Light+Building 2024
Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес
Light+Building 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...