Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Стартира изпълнението на проекти за модернизация на уличното осветление в Казанлък, Лом и Габрово

27.07.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Уличното осветление в Казанлък, Крън, Шипка и Розово ще бъде модернизирано със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Проектът е на стойност 1 247 162 лв. и включва подмяната на над 4000 осветителни тела, като досега използваните натриеви лампи ще бъдат заменени с енергоспестяващи светодиодни.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова поясни, че уличните стълбове няма да се подменя, освен останалите от бившите трасета на тролейбусите. Ще бъдат подменени всички осветителни тела, независимо дали са изправни или не. Старите натриеви лампи ще се използват в селищата, които не са обхванати от настоящия проект, който се фокусира върху селищата с най-голям брой население.

Общинската администрация в Казанлък прогнозира, че благодарение на реализацията на проекта, годишно ще се спестяват около 700 MWh електроенергия.

Цялостна модернизация на уличното осветление в Лом

Старт на модернизацията на уличното осветление бе даден и в Лом, след като кметът д-р Георги Гаврилов подписа договор с Министерството на енергетиката (МЕ) за финансирането на проекта. Обновяването и модернизацията на системата за външно изкуствено осветление на Лом ще струва 1 047 956 лв., като средствата се отпускат по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от община Лом.

В рамките на проекта старите улични и паркови осветителни тела ще бъдат заменени с енергоспестяващи. Ще бъде внедрена система за управление и наблюдение на уличното и парковото осветление.

Системата за автоматизация на уличното осветление включва комуникационно оборудване, измервателна апаратура, централизиран пункт за наблюдение и управление и инсталирано приложно програмно осигуряване.

Всички осветители с натриеви лампи с високо налягане ще бъдат подменени със светодиодни, с по-ниски мощности, отговарящи на нормативните изисквания.

Реализирането на дейностите по проекта ще доведе до намаляване на въглеродните емисии, както и до повишаване на енергийната ефективност на уличното осветление на територията на град Лом, което ще доведе до намаляване на общинските енергийни разходи. Очакваните икономии на енергия са не по-малко от 30%.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 21 месеца. В момента се изготвя инвестиционният проект, а след това ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи.

Осъвременяване на парково осветление в Габрово

В Габрово започна подмяна на съществуващото парково осветление, разположено в пешеходната зона на ул. "Радецка". Проектът включва демонтаж на старите стълбове и подмяната им с нови декоративни паркови стълбове със светодиодно осветление. Ще бъде подменена и електрозахранващата мрежа.

Новомонтираните стълбове ще бъдат съобразени с визията на съществуващите стълбове в градската градина до църквата "Успение Богороднично", уверяват от община Габрово.

Монтажните дейности ще се изпълняват от фирмата, поддържаща уличното осветление на град Габрово – ДЗЗД Енерджи Ефект – Енерпром.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Община Лом

Ключови думи: улично осветление   парково осветление   НПВУ   LED   стълбове   осветителни тела  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...