Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Световният пазар на електрически осветителни тела ще надхвърли 217 млрд. щатски долара през 2032 г.

03.08.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Световният пазар на електрически осветителни тела достигна 105,3 млрд. щатски долара през 2022 г., като до 2032 г. ще нарасне до 217,4 млрд. щатски долара при среден годишен темп на растеж от 7,6% от 2023 до 2032 г., сочи нов доклад на Allied Market Research.

Пазарът се очаква значително да се разрасне в резултат на повишеното търсене на енергийноефективни осветителни решения. Освен това скокът в търсенето на интелигентни осветителни решения и ръстът в строителството на жилищни и търговски сгради в световен мащаб също допринасят за растежа на пазара. Положителен ефект ще окаже и технологичният напредък, който ще предложи огромни възможности за развитие на пазара през следващите десет години. От друга страна, правителствените разпоредби в сферата на енергийната ефективност може да ограничат растежа на пазара в прогнозния период.

Общото осветление е сегментът с най-голям пазарен дял през 2022 г., генериращ почти половината от приходите от електрически осветителни тела. Той ще запази лидерската си позиция през следващото десетилетие благодарение на енергийната ефективност, дългия експлоатационен живот и многофункционалността на решенията. Освен това сегментът на автомобилните решения ще постигне най-голям годишен темп на растеж от 8,73% заради нарастващата популярност на електромобилите.

Жилищният сегмент запазва водещата си роля за растежа на пазара

Офлайн каналът за продажби е основен през 2022 г. и генерира близо две пети от световните приходи от продажбата на електрически осветителни тела. Очаква се тази тенденция да се запази. Все пак, онлайн каналът се очаква да отчете най-голям среден годишен ръст от 8,76% от 2023 до 2032 г. заради разрастването на електронната търговия.

По отношение на приложението с най-голям пазарен дял през 2022 г. е жилищният сегмент, отговорен за повече от половината от приходите от електрически осветителни тела в глобален мащаб. Предвижда се той да запази водещата си позиция заради по-големия фокус върху енергоефективните и усъвършенствани осветителни решения. Възможност за развитие ще предложи и комбинирането на енергийноефективно осветление с модерни системи за управление на енергопотреблението, намаляващо разхода на енергия в режим на изчакване, и екологични производствени методи.

Търговският сегмент обаче ще нараства най-бързо през прогнозния период – средно с 9,14% на година.

Разбивката по региони показва, че Азиатско-тихоокеанският регион е с най-голям пазарен дял през 2022 г. – около една трета. Регионът се очаква да бележи най-бърз темп на растеж – средно по 8,69% на година, в резултат на урбанизацията в страни като Индия, Китай и Япония.

     
Източник: Allied Market Research; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: осветление   осветителни решения   интелигентно осветление   осветителни тела  

Област: Осветление  

Light+Building 2024
Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес
Light+Building 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...