Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Ново американско проучване разкрива актуалните нагласи сред собствениците на жилища при избора на осветление

15.09.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Според ново проучване на Harris Poll, проведено по поръчка на Lutron Electronics, мнозинството от собствениците на жилища в САЩ смятат качественото осветление за важно за обзавеждането на дома им, като за повечето от тях изборът на осветление е едно от най-важните решения, свързано с жилището им.

Според Lutron проучването сигнализира за растящото търсене на модерни, висококачествени осветителни решения, които подкрепят ролята на осветлението във всичко – от спането до създаването на специфична атмосфера и връзка с природата и от подбора на декоративни елементи до определяне на приоритетите при закупуване на жилище.

"Осветлението е фундаментален елемент в подредбата на едно пространство", коментира Сесилия Рамос, старши директор в Lutron, цитирана от kitchen & bath design news. "Светлината създава атмосфера и може да подобри не само естетиката на дома, но и как изглеждаме, кака се чувстваме и как живеем в него."

Данните от проучването сочат, че 74% от собствениците на жилища в САЩ не биха закупили нов дом без "добра естествена светлина", дори и жилището да отговаря на други от изискванията им.

"Един от най-естествените начини да осъществим връзка с природата в дома си е чрез естествената светлина – и чрез слънчевата светлина, и чрез най-новите LED решения, които точно имитират променящата се цветна температура и интензивността на слънчевата светлина през деня, постигайки почти същото усещане сякаш сме на открито, докато сме на закрито", посочва Рамос.

Когато става дума за зоните в дома, които собствениците на жилища смятат за най-важни от гледна точка на инвестициите във висококачествено осветление, кухнята, посочена от 72% от анкетираните, дневаната – 69%, и банята – 61%, са на върха на класацията.

Резултатите от проучването показват още, че:

  • За 90% от собствениците на жилища е важно домът им да е релаксиращо място и да им помага да се откъснат от работата или външния свят;
  • За мнозина ключът към релаксирането у дома се крие в създаването на правилната атмосфера и осветлението е ключов фактор за това – почти 78% от анкетираните казват, че възможността да коригират осветлението е един от най-важните фактори за създаване на атмосфера у дома;
  • 68% биха искали да могат да интегрират усещането за благосъстояние в обзавеждането на дома си в по-голяма степен, а елементи на обзавеждането като осветлението могат да помогнат за създаването на здравословни навици в дневния режим чрез персонализирани настройки;
  • За 75% изборът на осветление е едно от най-важните решения при обзавеждането на домовете им, като 19% не са доволни от осветлението в стаите, в които се подготвят за деня;
  • При луксозните жилища в популярна тенденция се превръщат т. нар. "бляскавите стаи", тъй като все повече собственици на жилища искат да имат цели стаи, посветени на сутрешните им ритуали за красота.

"Данните подкрепят идеята, че собствениците на жилища виждат връзка между светлината и усещането им за красота и стил и, че ежедневните им ритуали за избор на дрехи и привеждане в представителен вид се влияят положително от доброто осветление", посочва Рамос.

     
Източник: kitchen & bath design news; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: интериорно осветление   Lutron Electronics  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...