Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Започва модернизацията на уличното осветление в Пещера, Доспат, Марица и Крън

27.09.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В края на лятото започна работата по проекти за модернизация на уличното осветление в общините Пещера, Доспат и Марица, а в Крън успешно стартира подмяната на старото осветление с ново, енергоспестяващо, като част от реализацията на проект на община Казанлък. Проектите се финансират по процедура Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление – Покана 1 по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ)

Проектът "Повишаване на енергийната ефективност на община Пещера чрез подмяна на уличното осветление със светодиодно (LED)" е на обща стойност 590 711,12 лв., като 493 889,69 лв. ще бъдат отпуснати по НПВУ, а 96 821,43 лв. ще бъде националното съфинансиране.

Планира се демонтажът на общо 1177 бр. стари осветителни тела, разположени на територията на гр. Пещера, и монтажът на нови 1260 бр. LED осветителни тела. Ще бъде доставена и монтирана и система за управление и мониторинг на уличното LED осветление, която ще предоставя информация онлайн в реално време за системите за улично осветление.

Местната администрация в Пещера преследва няколко цели с реализацията на проекта:

  • Изграждане на ново улично осветление, което отговаря на изискванията на Европейските норми за улично осветление;
  • Повишаване на дела на електроенергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ);
  • Намаляване на разходите за електрическа енергия на Общината;
  • Опазване на околната среда чрез намаляване на емисиите на парникови газове;
  • Създаване на условия за безопасно движение на моторните превозни средства и пешеходците.

В община Марица подменят 4505 улични осветителни тела

Проектът на община Марица – "Въвеждане на съвременни енергийноефективни мерки за улично осветление в община Марица", ще обхване 14 населени места на територията на Общината.

Главната цел на проекта на обща стойност 1 217 199,52 лв. е повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление на територията на община Марица. В рамките на следващите 12 месеца поетапно ще бъдат подмени 4505 улични осветителни тела с енергийно ефективни LED осветители в селата Бенковски, Войводиново, Войсил, Граф Игнатиево, Динк, Желязно, Калековец, Костиево, Маноле, Радиново, Рогош, Скутаре, Труд и Царацово, в които живеят общо 27 139 души. Проектът включва и доставката и монтаж на системи за производство на електроенергия от ВЕИ, които ще произвеждат 236 kWh ел. енергия годишно.

В Доспат стартират проект за близо 800 000 лв.

Община Доспат също се похвали с одобрен проект за модернизацията на уличното осветление по процедура Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление – Покана 1 по НПВУ. Проектът "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на община Доспат" е на обща стойност 799 911.37 лв.

Проектът цели повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление и подобряване на условията за живот на жителите на община Доспат. Дейностите включват подмяна на старите амортизирани осветители, като седем от новите LED осветители ще бъдат с акумулатор и соларен панел, и внедряване на интелигентна система за управление на уличното осветление, като за целта ще бъдат доставени и монтирани и 24 табла за управление.

В Крън модернизацията на уличното осветление с финансиране по НПВУ вече започна. Тя се реализира в рамките на проект на община Казанлък на стойност 1 247 162 лв., включващ подмяната на над 4000 осветителни тела в цялата Община, като досега използваните натриеви лампи се заменят изцяло с енергоспестяващи LED осветителни тела.

Прогнозата е, че благодарение на реализацията на проекта годишно ще се спестяват около 700 MWh електроенергия.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: улично осветление   НПВУ   LED осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...