Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Пазарът за осветителни решения за растениевъдството набира скорост

27.09.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Световният пазар на осветителни решения за растениевъдството е на път да отчете впечатляващ ръст и да достигне 10,4 млрд. щатски долара до 2028 г. от едва 3,7% млрд. щатски долара през 2023 г. Прогнозният среден годишен темп на растеж е удивителен – 22,4%, сочи анализ на ResearchAndMarkets.com. Движещата сила зад този растеж е трансформиращата технология за избор на светлинния спектър, която предизвика истинска революция в отглеждането на растения.

Осветителните технологии за растениевъдството позволяват на земеделците да определят осветителната среда според вида на насажденията, което води до оптимизиране на растежа, по-бързо узряване и подобрено качество на реколтата. Тези технологии позволяват да се определя светлинният спектър според специфичните изисквания на различните видове растения и фазите им на растеж. Тази прецизност и възможност за избор променят начина, по който растенията се отглеждат, позволявайки на земеделците да създават идеалното осветление за всяка реколта. За разлика от естествената слънчева светлина, която невинаги осигурява идеалния светлинен спектър за оптимален растеж, осветлението за растениевъдство използва светодиоди (LED), за да осигурява светлина с различна дължина на вълната.

Изборът на различна светлина спомага за повишаване на реколтата

Отделните видове растения и различните фази на растеж имат специфични изискания по отношение на светлината. Така например, разсадът може да изисква повече синя светлина за развитие на здрави корени и издънки, докато зрелите растения се възползват от повече червена светлина, за да поддържат цъфтежа и плододаването. Възможността да се избира светлинният спектър позволява на земеделците да нагласят осветлението през целия жизнен цикъл на растенията, гарантирайки, че те получават точно онзи тип светлина, от който се нуждаят във всеки етап от развитието си.

Възможността за избор на светлинния спектър играе ключова роля във важен процес като фотосинтезата. Когато е налице правилната комбинация от цветове, фотосинтезата протича при максимална ефективност, което води до по-голямо производство на биомаса и на по-здрави, по-жизнени растения. Освен това, регулирайки спектъра на светлината, може да се повлияе на различни характеристики на растенията като аромат, цвят и хранително съдържание. Специфични светлинни спектри могат да подобрят производството на съставки като антиоксиданти и етерични масла, допринасяйки за вкуса и хранителната стойност на плодове, зеленчуци и билки.Осветителните технологии за растениевъдство са особено ценени в земеделието на закрито и в контролирана среда, където естествената слънчева светлина може да бъде ограничена или непостоянна. Чрез прецизното нагласяне на светлината, за да отговори на изискванията на растенията, осветителните технологии растениевъдство гарантират постоянна и предсказуема среда, което увеличава реколтата и повишава качеството й.

LED решенията са най-предпочитани

Сред различните технологии LED решенията се очаква да отчетат най-голям среден годишен темп на растеж в прогнозния период от 2023 до 2028 г. LED технологията се отличава с дългия си експлоатационен живот – близо 50 000 ч, енергийна ефективност – 50% по-ниско енергопотребление от флуоресцентните лампи и 85% по-ниско от това на лампите с нажежаема жичка, и устойчивост на удари и влага. Тя е много подходяща за контролирана среда, включително оранжерии и закрити ферми.

Няколко ключови играчи на пазара на осветление за растениевъдство са в основата на иновациите и продуктовото развитие, като се очаква приложенията в оранжерии да доминират на пазара. Те комбинират естествена слънчева светлина и LED решения, за да осигурят еднакво разпределение на светлината и контролирана температура и влажност, което повишава производителността.

Азиатско-тихоокеанският регион се очаква да отбележи най-голям среден годишен растеж, стимулиран от нарастващото население, повишеното търсене на храни и внедряването на модерни земеделски методи като растенивъдството в контролирана среда. В Азиатско-тихоокеанския регион се наблюдава бум на използването на осветителни технологии за растениевъдство заради нуждата от по-висок добив при ограничени ресурси и опазване на културите от непредвидимите климатични промени.

     
Източник: ResearchAndMarkets.com; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: земеделие   LED   осветление за растениевъдство  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг
Light+Building 2024
Подобни статии
NEON 10

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес
Light+Building 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...