Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Проектирането на осветителни тела за плавателни съдове изисква специфичен подход

03.10.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В създаването на осветителни тела се преплитат технологии, изисквания на средата и дизайн. Когато става дума за проектирането на осветление за лодки и други плавателни съдове, обаче, предизвикателствата стават още повече. Движещото се плавателно средство, непредвидимите морски условия и очакванията към дизайна изискват намесата на истински експерти.

Проектирането на осветителни решения за приложения в открито море е доста различно от проектирането на продукти за приложения на сушата. Уникалните условия във водата – от вибрациите до солената среда и постоянната заплаха от корозия, определят всеки аспект от финалното осветително решение, споделят специалистите от чешкото дизайнерско студио Lasvit.

Според тях най-специфичното изискване е необходимостта от здравина и стабилност на всички доставени осветителни тела и скулптури. Те трябва да издържат на значителни вибрации, причинени от двигателите, и да удържат на претоварването, причинено от движението на съда.

Това, което може да се направи, за да се изпълнят изискванията за безопасност, е във фазата на проектиране да се използва софтуер за извършване на необходимите изчисления и така да се гарантира, че подбраните материали ще издържат на вибрациите. За да се симулира тежката морска среда, може да се използва солна камера и така да се потвърди надеждността на материалите при използване в морски условия.

Баланс между естетика, технологии и екологосъобразност

Проектите за осветление на плавателни съдове не трябва да се преборят само с очевидните противници като водата и корозията. При реализирането им проектантите се сблъскват с различни предизвикателства – като изискваните от всяка лека структура здравина и стабилност. Регулаторната рамка е строга, като се очаква осветителните тела да издържат на специфични нива на вибрации, без да показват признаци за разпадане или неприятен шум.

Всички условия на корабите определят дизайна, който в голяма степен зависи от техническите възможности и смислената комуникация с инженерите.

Проектирането на осветителни тела за плавателни съдове е деликатно съчетание между естетика, технически и екологични изисквания. Това налага справяне с предизвикателствата с опит, гарантирайки безопасността без компромиси с красотата, като при това винаги се има предвид следващата вълна иновации, посочват от Lasvit.

В последно време възникнаха изцяло нови предизвикателства като например растящото търсене на интерактивно динамично осветление. Същевременно, остава предизвикателството да се гарантира, че тези модерни осветителни тела не изглеждат груби, въпреки че трябва да отговорят на строги изискания за здравина. Това тласка границите на дизайна все по-напред. Новите граници обаче често предвещават нови хоризонти.

     
Източник: Lasvit; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: осветителни тела   корабостроене  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг
Light+Building 2024
Подобни статии
NEON 10

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес
Light+Building 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...