Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Над 3000 нови осветителни тела са монтирани в Смолян

27.10.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Община Смолян представи резултатите от изпълнението на проект "Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на гр. Смолян". В града са монтирани 3044 нови осветителни тела със светлинен клас М6, С4 и Р4-Р6. Първоначално е планирана подмяната само на електрическите крушки, но в последствие е решено да се сменят целите осветителни тела. Ефектът е налице – новите осветителни тела са красиви, компактни и светят прекрасно, посочиха от Общината.

В.и.д. кмет на Смолян инж. Мариана Цекова поясни, че улиците се класифицират и по проекта не са допустими тези, които са първи клас. Това е причината да не са подменени осветителните тела по централния булевард в града.

Новите лампи са много по-ефективни от досега използваните натриеви лампи и така са намалени разходите за електроенергия за улично осветление. Община отчита и спад в честотата на авариите.

Ползите от проекта

Ползите за града от реализацията на проекта са големи, посочи представителят на фирмата изпълнител ДЗЗД Обединение Филкаб – Инженеринг Стоян Ковачев. "Успяхме да се включим в проекта и да променим тотално техническото решение. Първо да има втора гаранция, защото когато се сменят само източниците на светлина, гаранцията е две години, а като се сменят осветителните тела, гаранцията е 5 години. Второто – начинът, по който се осветяват улиците вече става доста по-различен и истината е, че ефективността достига до 70%."

Ковачев съобщи, че системата за управление и мониторинг, с която се повишава ефективността на ремонтните групи, и начина, по който се реагира на аварии, също е променена. Вече не е необходимо да се чака сигнал от гражданин, а системата за мониторинг сигнализира за мястото и вида на авариите.

Бюджетът на проекта е 870 910 лв. Той се финансира със средства от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г. Страни донори са Кралство Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн.

Основната цел на проекта е да се подобрят условията на живот на населението на Смолян чрез реконструкция и модернизиране на системата за външно изкуствено осветление. Специфичните цели включват намаляване на потреблението на енергия, на въглеродните емисии и на разходите за поддръжка на системата за външно изкуствено осветление.

     
Източник: Община Смолян

Ключови думи: улично осветление   енергийна ефективност  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...