Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Новите технологии срещат изтънчения дизайн в осветлението на Light + Building 2024

03.01.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Водещи компании от осветителния сектор от целия свят се подготвят да покажат най-новите си продукти за интериорно и екстериорно осветление на предстоящото издание на Light + Building във Франкфурт от 3 до 8 март 2024 г. Посетителите ще видят изключително голямо разнообразие от решения – от интелигентни, преносими и минималистични до уникални, индивидуалистични и с изненадващи ефекти, съобщиха организаторите от Messe Frankfurt, чийто официален представител у нас е Интер Експо Център.
 
В рамките на водещата тема на изложението, посветена на работните и жилищните пространства – Work + Living, изложителите ще покажат как осветлението отговаря на променящите се изисквания на модерните домове и офиси. Ще бъдат показани адаптивни решения, решения, интегриращи няколко различни функции, решения, комбиниращи висококачествен дизайн и иновативни технологии.

Под знака на дизайна

Като аспект на интериорния дизайн, осветителните тела или се сливат с цялостния интериор или се превръщат в самостоятелни акценти от него. Дизайнерите експериментират с нови материали и технологии, сътрудничат си с производители на стъкло или се възползват от преимуществата на устойчиви производствени процеси и ресурси. Специално за Light + Building дизайнерите от агенция bora.herke.palmisano ще представят темите, които ще окажат най-голямо влияние върху дизайна на осветителни решения през 2024 – 2025 г.
 
Максимална гъвкавост и адаптивност са сред основните цели на дизайна. В ерата на динамичните промени и хибридност, осветителните тела, отговарящи на тези изисквания, имат решително преимущество. На Light + Building 2024 редица изложители, сред които Artemide, Arkoslight, Bega, Bomma, Cangini E Tucci, Martinelli Luce, Molto Luce и Nimbus, ще покажат вдъхновяващи дизайнерски колекции с продукти от стъкло с преливащи се цветове, орнаментно стъкло и стъкло с различна плътност, ръчно изработени скулптурни осветителни тела, неочаквани комбинации от материали и още, отбелязват от Messe Frankfurt.

Динамични осветителни концепции за работното място

Работата от дома, в традиционен офис или по време на път предлага по-голяма свобода, която изисква нови концепции за използването на осветителните тела в интериора, взимаща предвид специфичните условия на комуникация. На свой ред тук се крие голям потенциал по отношение на креативността, благосъстоянието и производителността на персонала. В допълнение към подредбата и мебелите, осветлението оказва незабавен ефект върху интериора, чието планиране се стреми да изпълни нормативните и сградните регулации и изискванията на дизайна, от една страна, и индивидуалните нужди на работещите, от друга. Същевременно, правилното управление на осветлението може да осигури и високо ниво на енергийна ефективност.


 
Модулните системи, комбиниращи интелигентно управление със семпъл, елегантен дизайн, предлагат максимална гъвкавост. Откритите шини позволяват LED спотове да се комбинират с окачени елементи, сензори и различни други елементи. Изчистени, модерни осветителни тела могат да се поставят директно над работните места, без разсейващи отблясъци по отразителни повърхности като екрани на електронни устройства. Плоски осветителни елементи гарантират, че дизайнът на осветлението е в хармония с архитектурните линии, позволявайки използването на разнообразни приложения в рамките на един стил. Светещите ленти могат да създадат различни пространствени ефектни, които на свой ред да генерират усещане за динамика в помещението.
 
На Light + Building 2024 осветителни решения за модерните работни пространства ще покажат изложители като Brumberg Leuchten, Delta Light, Erco, 3F Filippi & Targetti, Linea Light, Trillux и Zumtobel.

Акустично осветление – добавена стойност чрез материалите

Светлина, цветове и мебели – всичко участва в създаването на атмосфера в едно помещение. Но има и невидими аспекти, като например акустиката, които не бива да бъдат пренебрегвани. Това се отнася както за открити офис пространства, така и за зони за хранене или приемни. На всички тези места акустиката играе важна роля. Тя може да се постигне с помощта на осветителни тела, изработени от филц, рециклирани пластмасови бутилки или други ефективни по отношение на акустиката материали. Приемайки формата на акустични панели в различни размери и цветове, както и интегрирани светлоизточници, които могат да се монтират на стени или да висят от тавана, те имат невидимо, но съществено влияние върху атмосферата в помещението. На Light + Building 2024 сред изложителите, които ще представят нови решения, комбиниращи осветление и акустика, ще бъдат Alphabet, Artemide, Flexxica, Zumi and XAL и други.

Градско осветление – атмосфера и функционалност

Светлината и осветлението изпълняват различни функции в градската среда. На първо място, те се използват за безопасно осветяване на улици, алеи, площади, паркове, подлези и спортни съоръжения. Освен това, естетическият им вид оказва влияние върху възприятията на хората и атмосферата. Светлината стимулира обществения живот. Колкото по-атрактивно е едно място, толкова по-качествено е прекараното време там. Архитектурата може да бъде изтъкната ефективно с акцентно осветление или хармонично фасадно осветление.

Наред с класическите решения, все повече навлизат и решения, комбиниращи осветителни тела и допълнителни функции, като маси, пейки и кашпи с дискретни светлоизточници. Градинските лампи, например, могат да служат не само са осветяване на алеи. Те могат да се комбинират със зарядна технология за електрически превозни средства, могат да служат като Wi-Fi hotspot или да осигуряват платформа за допълнителни прожектори, аварийно осветление и други. Малки осветителни тела поставят акцент върху отделни растения и избрани зони. AEC Illuminazione, Bega Benito, Fonroche, Goccia, GMR, iGuzzini, Leipziger Leuchten, Performance in Lighting, Ragni, Simes и Willy Meyer ще бъдат сред изложителите на Light + Building 2024 с решения в тази сфера на приложение.
 
Повече за изложението вижте тук.

     
Източник: Интер Експо Център; Снимка: Messe Frankfurt Exhibition GmbH

Ключови думи: Интер Експо Център   ИЕЦ   Messe Frankfurt   Light + Building   акустично осветление   улично осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...