Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Устойчивостта става все по-важен приоритет за производителите на осветление

10.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Секторът на осветлението става все по-зелен и осъзнава стратегическото значение на устойчивостта в процесите и позиционирането на пазара, сочи нов доклад на италианската национална асоциация на производителите на осветление ASSIL. Организацията обединява близо 90 италиански компании с общ годишен оборот, достигащ близо 2,8 млрд. евро, и които, въпреки енергийната криза и инфлацията, през 2023 г. отчитат добри резултати, съизмерими с постигнатите през 2022 г.
 
По данни на италианската федерация на електрониката и електротехниката ANIE през първите девет месеца на 2023 г. италианските производители на осветление отчитат леко увеличение на търсенето на вътрешния пазар от 0,2% спрямо 2022 г. Лек спад обаче се наблюдава при търсенето от чужбина – 0,5%.
 
Според доклада на ASSIL за нагласите по отношение на устойчивостта в сектора в Италия става ясно, че 56% от компаниите публикуват доклади за устойчивост, а 51% имат и рейтинг за устойчивост. Мнозинството от производителите на осветление – 51%, приемат темата преди всичко като конкурентно предимство, докато за 40% това е важна възможност за развитие. Според 4% от фирмите това е разход за фирмата, а само 6% свързват устойчивостта с възможност за получаване на финансиране.

Зелената революция носи конкурентни предимства за сектора

Според 66% от фирмите сертифицирането е най-добрият начин за потвърждаване на устойчивостта на един продукт. 88% смятат, че устойчивостта спомага за генерирането на печалби в дългосрочен план. Като възможни мерки за стимулиране на зеления преход фирмите посочват данъчни облекчения – 52%, подкрепа за иновациите – 33%, обучение – 15%.
 
Резултатите от проучването на ASSIL демонстрират решимостта на фирмите да включат устойчивостта в своето корпоративно ДНК, приемайки всички конкурентни предимства на зелената революция, коментира Алдо Бигати, президент на ASSIL.
 
Според Джовани Фракасо, преподавател в Bologna Business School, в днешно време устойчивостта е преход, който всяка фирма трябва да направи, ако иска да заеме водеща позиция на пазара, защото тя е в основата на епохална промяна. Той е категоричен, че този преход трябва да започне от мениджмънта, но трябва да се включат всички части на бизнеса, защото става дума за стратегия, а не за маркетинг.
 
Осветлението има фундаментална роля по отношение на устойчивостта, смята Карло Командини, вицепрезидент на ASSIL, според когото осветителният сектор трябва да се ангажира с това да покаже ползите от правилното осветление с помощта на фирмите иноватори.

     
Източник: ASSIL; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ASSIL   ANIE   зелен преход   устройчивост  

Област: Осветление  

Light+Building 2024
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес
Light+Building 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...