Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Мащабен проект в сферата на осветлението помага на Пакистан да постигне целите си за декарбонизация

07.02.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Мемориална библиотека Разиудин Сидики в Исламабад разполага с фонд от над 2 млн. книги, CD и DVD. Освен че е една от най-големите библиотеки в Пакистан, тя е уникална и по още една причина – при влизане в четириетажната сграда посетителят няма да чуе трептенето на флуоресцентни лампи. Библиотеката подмени всичките 103 флуоресцентни крушки на първия етаж с енергийноефективни LED варианти като част от цялостната модернизация на осветителната система. LED лампите използват около една четвърт от потребяваната от досегашната осветителна система на библиотеката енергия и предоставят по-добро осветление.

"Разбираме колко важно е енергийноефективното осветление и по отношение на околната среда, и като мярка за икономисване на разходи", заяви Анвар Еяз, главен библиотекар.

Инициатива в полза на опазването на климата

Осъвременяването на осветителната система е част от по-голям проект, реализиран с подкрепата на Програмата на ООН за околната среда, Global Environment Facility (GEF) и Националния орган за енергийна ефективност и опазване на природата на Пакистан. Инициативата насърчава собствениците на жилища, компаниите и частния сектор да преминат от неефективните крушки с нажежаема жичка и флуоресцентни лампи към висококачествени енергийноефективни осветителни продукти.

Преходът може да помогне за спестяването на енергия, колкото произвеждат три електроцентрали, до 2030 г. Това се счита за важна стъпка за страната, изправена пред недостиг на електроенергия и опитваща се да намали емисиите си на парникови газове.

"Въпреки че енергийната ефективност изглежда нещо сравнително дребно и често се пренебрегва, ефектът от нея може да бъде огромен", коментира Пол Келет, ръководител на екип в програмата Обединени за ефективност на Програмата на ООН за околната среда. "Тя има потенциала да се превърне в двигател на промяната."

Нови регулации и национална информационна кампания

В рамките на проекта на Програмата на ООН за околната среда също така се полагат усилия за създаване на регулации в Пакистан за улесняване на прехода на страната към енергийноефективно осветление. Проектът спомага и за укрепване на националния капацитет за мониторинг, верификация и правоприлагане и за провеждането на кампания за популяризиране на LED осветлението в цялата страна. Инициативата е с бюджет от 7,4 млн. щатски долара, като основната част от финансирането е осигурено от GEF. "Проектът е част от по-широките усилия за реализиране на повече проекти за енергийноефективно осветление в Пакистан", заяви Келет.

През 2030 г. преходът към енергийноефективно осветление в Пакистан може да допринесе за спестяване на 1,3 TWh електроенергия годишно. Това ще помогне на собствениците на сгради да спестят над 290 млн. щатски долара от сметки за електричество. Преходът към ефективно осветление също така ще предотврати отделянето на близо 1,2 мегатона въглероден диоксид на година – количество, еквивалентно на емисиите, отделяни от над 630 000 автомобила.

"Проекти като този са от голяма помощ за държавите, за да изпълнят обещанията си по отношение на климата", посочва Келет. "Знаем, че трябва да намалим емисиите и проекти като този ни показват как."

     
Източник: Програма на ООН за околната среда; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Програма на ООН за околната среда   LED осветление   енергийна ефективност   декарбонизация  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...