Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Столична община започва ремонт на осветлението в парковете в София

15.02.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Столична община обяви планове за ремонт на занемареното осветление на територията на парковете в София. Подмяната и обновяването на осветлението ще стартира от четири от най-посещаваните паркове в столицата – Южен парк, Западен парк, парк "Заимов" и парк "Хиподрума".

След обновяване на осветлението на тези четири парка предстои преглед и обследване в останалите столични паркове.

Южен парк

За зоната между хотел "Хилтън", метростанция "Европейски съюз", басейн "Спартак", бул. "Арсеналски" и бул. "Петко Каравелов" се предвижда възлагане на цялостно проектиране на парковото осветление.

В зоната, която обхваща площта, разположена между бул. "Арсеналски", ул. "Бяла черква", бул. "Петко Ю. Тодоров", ул. "Хенрих Ибсен", ул. "Козяк" и част от жилищната част на "Горни Лозенец", се предвижда ремонтиране на наличните съоръжения. В имотите, които са частна собственост, не могат да бъдат предприемани никакви инвестиционни дейности с общински средства, докато тези имоти не бъдат отчуждени.

Западен парк

В Западен парк осветлението функционира, но има постоянни технически проблеми като изключване на предпазители и подмяна на крушки. От юли 2023 г. паркът е оставен без поддръжка и поради тази причина никой не се грижи за осветлението.

Парк "Заимов"

Осветлението в парк "Заимов" е изградено преди повече от 20 години и има сериозни проблеми. На главните алеи са монтирани стълбове с височина 10 м, а в страничните второстепенни алеи – метални стълбове с височина до 4 м. Високите стълбове са силно корозирали в основата си, поради което са в критично състояние. Освен това захранването на осветлението е с въздушна кабелна мрежа, което не съответства на съвременните изисквания. През последните 5 години са паднали четири стълба. През 2018 г. е планиран цялостен ремонт на парка, но поради неосигурено финансиране този проект не се осъществява. В Проекта на бюджет за 2024 г. са предвидени средства в размер на 300 000 лв. за строително-монтажни работи по осветлението.

Парк "Хиподрума"

Съществуващото осветление е изградено като експериментално соларно осветление преди почти 15 години и днес то не функционира. Поради изтекъл експлоатационен срок и наличие на дървесна растителност, подмяната на съществуващите батерии на соларните лампи ще е много скъпо и недостатъчно ефективно начинание. За да се възстанови нормална функционалност, е необходимо осветлението да се преработи, да се възстанови захранването му с електрическа енергия и да се монтират LED осветителни тела.

     
Източник: Столична община

Ключови думи: Столична община   парково осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...