Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Може ли проблем със светлините върху вятърните турбини да стимулира ново развитие на осветителните технологии

20.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Проблем с мигащите светлини на върха на вятърните турбини в Австрия може да стимулира ново развитие на осветителните технологии за индустриални приложения. В резултат на зачестилите оплаквания на хората, живеещи в близост до вятърните паркове, австрийските власти обмислят дали да не забранят мигащите светлини върху съоръженията, съобщи TheMayorEU.

В Австрия има 1426 вятърни турбини, което я нарежда сред водещите държави в света по отношение на развитието на вятърната енергетика. През последните 15 години добивът на електричество от вятъра в страната се увеличава почти четворно, като целта е неговият дял да достигне 20% от всички мощности до 2035 г.

Мигащите светлини се монтират на върха на вятърните турбини, за да служат като ориентир и предупредителен сигнал за прелитащите наблизо самолети. Те обаче са и източник на светлинно замърсяване, което влияе негативно на благосъстоянието на местното население.

Това ограничение пред разширяването на вятърните паркове може да застраши постигането на енергийните цели на австрийското правителство. По тази причина федералните власти вече предложиха законодателни промени, съгласно които светлините на върха на вятърните турбини могат да примигват само, когато приближава самолет.

Ако бъдат одобрени от парламента през април, законодателните промени може да посочат пътя, по който осветителните и другите технологии могат да бъдат подобрени, за да се решат множество предизвикателства, свързани с общественото здраве, въздушната безопасност и генерирането на чиста енергия.

     
Източник: TheMayorEU; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: индустриално осветление   ВЕИ   вятърни турбини  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...