Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Увеличаващите се функционалности на системите за управление на осветлението движат пазара напред

20.03.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Световният пазар на системи за управление на осветлението възлиза на 17,4 млрд. щатски долара през 2022 г. и се очаква да достигне 34,8 млрд. щатски долара до 2032 г. при среден годишен темп на растеж от 7,2% от 2023 г. до 2032 г., сочи проучване на Allied Analytics.
 
Няколко фактора движат пазара напред, като сред тях са растящите възможности и функционалности на системите за управление на осветлението. Те могат да се използват, за да се включат или изключат отделни осветителни тела от разстояние. Възможно е да се настрои цветът и интензитетът на светлината. Много функционалности се добавят към интелигентните системи за управление на осветлението и това ги прави още по-атрактивна опция за потребителите.
 
Друг стимул е решението на редица правителства по света да инициират политики за подкрепа на използването на пестящи енергия продукти. Така например, Европейският съюз и САЩ предлагат грантове, по-лесен достъп до заеми, данъчни облекчения и субсидии за осветителни проекти, които спомагат за намаляване на въглеродните емисии.

Проектите за умни градове стимулират пазара

От друга страна, надеждността на системата е проблематична, когато системи за управление на осветлението се монтират в обширни среди. Много от тези решения използват собствени системи. Това, в комбинация с факта, че самите системи за управление на осветлението са все още сравнително нов феномен, означава, че тези собствени системи рядко са тествани извън лабораториите на производителя.


 
Отделно, бързото развитие на проекти за умни градове в Азиатско-тихоокеанския регион е една от най-важните пазарни тенденции и представлява възможност за растеж на пазара през разглеждания период. Системите за управление на осветлението могат да осигурят огромна инерция в процеса на изграждане на умни градове, особено ако успешно се справят с предизвикателствата за устойчиво развитие.
 
Разбивката по сегменти показва, че с най-голям пазарен дял през 2022 г. е сегментът на решенията, като сегментът на услугите се очаква да отчете най-голям растеж през прогнозния период. Решенията включват главно софтуера, необходим за използване на системите за управление на осветлението и компонентите, необходими за пускане на софтуера, като електронни модули и сензори.

Интериорните приложения все още са с най-голям дял от пазара

Разбивката по технологии сочи, че пазарът е доминиран от сегмента на кабелните технологии през 2022 г., като безжичният сегмент се очаква да расте най-много. Софтуерът в системите за управление на осветлението предава командите и информацията към хардуера по кабели. Кабелните връзки са особено предпочитани в малки конфигурации, където те са не само достъпна опция, но и по-удобни.
 
Според разбивката по приложение най-голям дял от пазара през 2022 г. се пада на интериорните приложения, като най-голям ръст до 2032 г. се очаква при екстериорните. Използването на системите за управление на осветлението в домове, офиси, индустриални съоръжения и други помага за намаляване на сметките за електроенергия и въглеродните емисии.
 
Разбивката по региони разкрива, че през 2022 г. най-активен е регионът на Северна Америка, но най-голям растеж през следващото десетилетие се очаква в Азиатско-тихоокеанския регион, който върви към зрялост по отношение на внедряването на такива системи. Северна Америка отчита огромно търсене на системи за управление на осветлението за реализирането на нови проекти и такива за модернизация. Различни организации и регулаторни тела дават мандат за намаляване на енергийната консумация и следователно за намаляване на общите въглеродни емисии в региона на Северна Америка.

     
Източник: Allied Analytics; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: управление на осветлението  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...