Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Община Варна договори с фирмите за ремонт и поддръжка на осветлението мерки за защита на системите от вандализъм

03.04.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Кметът на Варна Благомир Коцев се срещна с представители на фирмите, отговарящи за ремонта и поддръжката на уличното осветление в града, и ресорните дирекции, за да обсъдят предстоящите ремонти и мерки за справяне с проблема с посегателствата върху уличното осветление.

Фирмите ще трябва да локализират и да докладват местата, на които инфраструктурата най-често става обект на кражби. Захранването ще бъде възстановено след надеждно обезопасяване на кабелните касети, а медните кабели ще бъдат поетапно заменени с алуминиеви, които не са толкова привлекателни за крадците. Също така ще бъде изградена въздушна мрежа и ще бъдат подменени или допълнително защитени разпределителните кутии в най-критичните райони, сред които са кварталите "Владислав Варненчик" и "Младост" и части от кв. "Одесос".

Според изнесените на срещата данни 95% от неработещото осветление се дължи на кражби на кабели, чието възстановяване струва скъпо на Общината, защото често е свързано и с разбиване и възстановяване на уличните настилки. Фирмите по ремонт и поддръжка посочиха вандалските посегателства като основен проблем в работата си. Те отчетоха, че един от най-критичните участъци е отсечката на бул. "Васил Левски" от кръговото кръстовище на бул. "Владислав Варненчик" до ул. "Девня". Там чрез поставянето на специални шини ще се затруднят ежедневните опити за кражба.

Предстои да започне и подмяна на елементи от осветлението в Морската градина и около паметника на българо-съветската дружба. Договорено бе още средствата от бюджета да бъдат разпределени така, че веднага да започне поетапна подмяна на стълбове, кабелни кутии и разпределителни касети и да се планира целият процес за всички райони на града.

Подмяна на кабели, стълбове и осветителни тела

Друг проблем, отчетен на срещата, е свързан с основните ремонти на улици и булеварди. Фирмите определиха като недопустимо те да се извършват без подмяна на подземните кабели. По думите им, има случаи, при които в проектната документация не е заложено полагане на нови кабели, а при евентуална авария, осветителните фирми нямат право да разбиват настилките, които са в гаранция.

Представителите на осветителни фирми посочиха, че в други случаи подмяната се залага в проектите, но при ограничение на бюджета за завършване на строително-монтажните работи, уличното осветление е първото, което отпада от изпълнението на обекта. В тази връзка беше предложено при сключването на следващи договори за основни ремонти, изграждането на осветлението да се възлага на отделна, специализирана фирма. Тази практика би могла да се приложи при ремонта на Аспарухов мост догодина и на пътя към кв. "Галата".

За тази година в бюджета на община Варна са предвидени средно по 250 000 лв. за осветление на всеки от районите. Кметът не изключи възможността в зависимост от хода на изпълнението на финансовата рамка да се поиска актуализация на бюджета по отношение на осветлението, за да се преодолее поетапно и планирано този проблем на градската среда.

     
Източник: Община Варна; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: улично осветление   кабели   кабелни кутии  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...