Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

89 проектопредложения са подадени по втората покана за модернизация на уличното осветление със средства по НПВУ

04.04.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 2 април 2024 г. изтече крайният срок по втората покана, насочена към българските общини, за финансова подкрепа за енергийноефективни системи за улично осветление по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Подадените проекти са 89, а търсените средства възлизат на 116,2 млн. лв.
 
През март планове да кандидатстват за финансиране за модернизация на системите за външно изкуствено осветление по тази и други покани по НПВУ обявиха редица общини в страната. Сред тях са София, Велико Търново, Пазарджик, Карлово, Русе, Севлиево, Казанлък. Отново през март община Доспат и община Добрич пък започнаха с реализацията на вече одобрени проекти.
 
Община Пазарджик ще използва финансирането за подмяната на старите осветителни тела с нови в няколко села на своя територия, а община Карлово – за подмяна на старото улично осветление с енергоспестяващо в Карлово, Калофер, Клисура, Баня и Розино.
 
Проектопредложението на община Севлиево включва въвеждане на мерки за енергийна ефективност, реконструкция и модернизация на системата за улично осветление в Батошево, Бериево, Градница, Душево, Крамолин и Петко Славейков.
 
Община Казанлък ще използва средствата за модернизация на осветлението в 14 села на нейна територия, включително Голямо Дряново, Горно Изворово, Горно Черковище, Долно Изворово, Дунавци, Енина, Копринка, Кънчево, Овощник, Ръжена, Средногорово, Хаджидимитрово, Черганово и Ясеново. Предвижда се подмяна на старите осветители с енергийноефективни и на старите табла за управление на системите за външно изкуствено осветление с нови.

Повишаване на енергийната ефективност и намаляване на разходите

Общинският съвет на Велико Търново одобри плановете на Общината да кандидатства за финансиране за въвеждане на нова автоматизирана система за управление на уличното осветление с двупосочен обем на данни и подмяната на стари осветителни тела с LED осветители от най-ново поколение, които ще използват електроенергия от възобновяеми източници.
 
В края на март община Доспат подписа договор с Министерството на енергетиката за финансиране в размер на 133 318,60 лв. по НПВУ за модернизация на уличното осветление в град Доспат и селата Барутин, Бръщен, Змеица, Късак, Любча, Црънча и Чавдар.
 
Започна ремонт и на част от уличното осветление в Добрич. Ще бъдат подменени общо 680 осветителна тела по бул. "25-ти септември", бул. "Добруджа", бул. "Русия" и ул. "Батовска". Общината планира да кандидатства за финансиране по НПВУ и за модернизацията на останалата част от уличната осветителна мрежа.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НПВУ   улично осветление  

Област: осве  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...