Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Модернизират уличното осветление във Видин и Банско

24.04.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В началото на седмицата община Видин обяви старта на подмяна на старите осветителни системи в части от Видин, а община Банско представи проект за модернизация на системата за улично осветление в града със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Община Видин съобщи, че започва дейности за повишаване ефективността на уличното осветление и намаляване на годишните разходи за електроенергия. В рамките на проект "Рехабилитация и модернизация на системи за външно изкуствено осветление на обособена част от град Видин" ще бъдат подменени 928 стари осветителни тела с нови енергоспестяващи такива и 48 електрически табла. Ще бъде въведена и съвременна система за управление и защита на уличното осветление. Тя ще осигурява сигурно включване и изключване на осветителните тела по предварително зададен график, както и дистанционно управление на таблата.

С реализацията на проекта се цели подобряване на качеството на уличното осветление, намаляване на годишните разходи за електроенергия, редуциране на емисиите от парникови газове, намаляване на уличната престъпност и пътно-транспортните произшествия, гарантиране на по-безопасно движение пеша или с велосипед.

Дейностите по проекта ще обхванат:

  • Пространството между ул. "Гео Милев", ул. "Цар Симеон Велики", ул. "Хан Аспарух", ул. "Цар Иван Асен II" и бул. "Панония", което включва ж.к. "Крум Бъчваров", ж.к. "Васил Левски", ж.к. "Петко Каравелов", ж.к. "Баба Тонка" и части от улиците "Гео Милев", "Цар Симеон Велики", "Цар Иван Асен II" и "Академик Стефан Младенов";
  • Пространството между бул. "Панония", ул. "Тодор Велков", ул. "Редута", което включва ж.к. "Вида" и ж.к. "Александър Стамболийски";
  • Пространството между бул. "Панония", ул. "Теодосий Търновски" и ул. "Редута", което включва ж.к. "Строител" и ул. "Теодосий Търновски".

Енергийна ефективност и комфорт за гражданите

Плановете на община Банско включват подмяна на всички осветители с модерни светодиодни и автономни фотоволтаични лампи с понижени загуби на електрическа енергия, наред с изграждане на система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна платформа за управление.

В резултат от реализиране на проекта се очаква въглеродните емисии в града да се намаят с 550 т/год., а енергопотреблението – с 466 MWh/г., като така ще бъдат спестявани по над 90 000 лв. на година от бюджета на Общината, съобщи кметът Стойчо Баненски. Той акцентира върху ползи от реализирането на проекта като енергийна ефективност, намаляване на разходите, повишаване на сигурността и безопасността на гражданите и гостите, визуален комфорт, архитектурно подчертаване, положително отражение върху туризма и инвестиционната среда.

Общата стойност на проекта е 801 625,20 лв., осигурени изцяло с финансиране по НПВУ. Изпълнението му е планирано да приключи в началото на 2025 г.

На пресконференцията за представяне на проекта стана ясно още, че община Банско предвижда ново улично LED осветление във всички населени места. На последната си сесия общинските съветници решиха община Банско да кандидатства за финансиране на проект за подмяна на уличното осветление в гр. Добринище и селата Филипово и Места.

     
Източник: Община Видин; Община Банско

Ключови думи: улично осветление   НПВУ  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...