Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Намаляват въглеродния отпечатък на Олимпийските игри в Париж чрез осветлението

08.05.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В разгара на подготовката за Летните олимпийски игри в Париж организаторите решиха да се откажат от дизеловите генератори в полза на електрическата мрежа за захранване на осветлението на спортните съоръжения с цел да намалят въглеродните емисии на Олимпиaдата, съобщи френското обществено радио rfi.

Малцина почитатели на спорта знаят, че редица стадиони по света разчитат на дизелови генератори за захранване на осветлението, коментаторските студия и компютърните си системи. Приемани за по-надеждни от захранването от електрическата мрежа, генераторите доста замърсяват околната среда, отделяйки замърсяващи частици и въглероден диоксид, което оказва влияние върху глобалното затопляне.

Една вечер футбол с френската Лига 1 включва изгарянето на около 4000 л дизел и 12 тона въглероден диоксид се отделят в атмосферата, коментира пред rfi Никола Перин, директор във френската електрическа компания Enedis.

Инвестиции от 100 млн. евро

По време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. са изгорени 4 млн. л дизел за генериране на електричество, посочват организаторите на Игрите в Париж. За да елиминират необходимостта от генератори в 42 съоръжения, които ще се използват за Олимпийските игри, и в 19 съоръжения, които ще се използват за Параолимпийските игри, Enedis инвестира около 100 млн. евро, като извършва около 8000 ремонта в отделни части от електропреносната мрежа. Изградени са резервни връзки в случай на повреда в основното захранване. Единствено националният стадион в Париж ще запази дизеловите генератори като резервна трета опция.

Организаторите на Олимпийските игри искат да намалят наполовина въглеродните емисии в сравнение с тези от Игрите през 2012 г. и в Рио де Жанейро през 2016 г. Първоначалната им цел е спестяването на 1,58 млн. т въглероден диоксид, но след това си поставят нова – 1,75 млн. т, на колкото възлизат годишните емисии на френски град с население от 200 000 души.

Цялото количество енергия, доставена до спортните съоръжения, ще бъде сертифицирана като възобновяема от EDF. Въпреки че не е възможно да се потвърди източникът на електричеството – Франция разчита на ядрена енергия за 70% от своите нужди, EDF ще гарантира, че същото количество енергия като това, използвано за Игрите, е генерирано от възобновяеми източници.

Летните олимпийски игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г.

     
Източник: rfi; Снимка: IOC

Ключови думи: rfi   Олимпийски игри   устойчивост  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...