Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Как уличното осветление може да превърне един град в изключително атрактивна туристическа дестинация

15.05.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Уличното осветление може тотално да преобрази един град, правейки го не само по-безопасно място за живеене и туризъм, но и уникално и незабравимо място за всеки, било то местен жител или турист. Впечатляващ пример е виетнамският град Дананг с изпълненото му с цветове и блясък улично осветление, проекти като "Река от светлина" и планове за развитие.
 
Нощем двата бряга на река Хан, пресичаща града с население от близо 900 000 души, изглеждат като звездна галактика, очаровайки милионите посетители всяка година и изпълвайки с гордост местните жители. Дананг не случайно е признат за едно от най-добрите места за живеене във Виетнам.
 
Според управата на града системата на уличното осветление трябва да следва развитието на градската среда, отразявайки професионалното развитие в сфери като здравеопазване, образование, култура и инфраструктура. В същото време чрез нея може да се насърчи развитието на местната търговия, култура, туризъм и икономика, допринасяйки за подобряване на качеството на живот на местните хора.
 
През деня градът е красив, но блестящите светлини от уличното осветление, високите сгради и имотите по поречието на река Хан правят града да изглежда красив и гостоприемен и през нощта. Улиците на града са украсени с цветни лампи, насърчаващи туристите да останат по-дълго.

Сътрудничество в сферата на осветлението

Като част от усилията си да направи града по-атрактивен за посетителите от близо и далеч, Дананг работи и с много асоциации и организации, за да създаде красиви пространства с помощта на осветлението от двете страни на реката.
 
С позволението на местните власти през лятото на 2023 г. Японската търговска и индустриална камара в Дананг създава заедно със съответните общински агенции осветено пространство с 500 000 LED светлини в парк близо до западния край на Драконовия мост. Проявата е част от отбелязването на 50-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Виетнам и Япония. Пространството впечатлява с три мащабни осветителни системи, всяка на различна тема. Събитието привлича хиляди местни жители и туристи, които се възхищават и радват на пространството, изпълнено с артистично осветление.


 
Ли Ван Туан, заместник-директор на Отдела по строителство на Дананг, споделя, че в момента системата на уличното осветление в града комбинира общо 102 080 осветителни точки, включващи компактни, натриеви и флуоресцентни лампи, като делът на LED лампите, които пестят енергия и пари, е около 35%. Благодарение на това системата обхваща повече улици и пести пари и енергия, като при това допринася за повишаване на безопасността по улиците – било то като предотвратява пътните инциденти, било то като осигурява безопасна среда за местните жители и туристите.

Река от светлина

Цялата система на уличното осветление в Дананг се следи, управлява, изключва и включва и оперира автоматично, за да се гарантира пътната безопасност, сигурността и общественият ред, както и красивият градски пейзаж, докато градът прилага енергийноефективни решения, за да пести пари съгласно местната политика. Приоритет се дава на осветяването на мостове, тунели, натоварени големи булеварди, вътрешни зони, кръстовища и рискови по отношение на трафика участъци. Същевременно се планира декоративното осветление на моста на река Хан да бъде допълвано с цветни лампи в зависимост от темата на всяко събитие, част от отбелязването на обществени празници.
 
Местните власти усилено работят по реализацията и на мащабния проект за декоративно осветление в градската среда "Река от светлина". Целта е Хан да се превърне в зрелищна река от светлина, като първата фаза от проекта бе завършена през първото тримесечие на 2024 г.
 
В рамките на амбициозния проект ще бъде инсталирана модерна осветителна система по бреговете на реката между мостовете Сонг Хан и Тран Ти Ли, по повърхността на водата, както и по самите мостове. Целта на инициативата е да създаде серия от прекрасни места, където посетителите да прекарат незабравими моменти по време на престоя си в Дананг.
 
По отношение на бъдещото развитие на системата на уличното осветление градът смята да се фокусира върху създаването на зонални планове за градското осветление до 2030 г. с визия до 2045 г. с цел да осигури регулации за осветяването на улиците, обществените пространства, сградите, външната реклама и фестивалните зони. Що се отнася до уличното осветление градът ще обнови уличните лампи, заменяйки ги с енергийноефективни и свързвайки ги към центъра за управление на уличното осветление.

     
Източник: DANANG Online; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: улично осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...